Snubblar du över någon som verkar vara långt från sin hemort? Då kan du registrera det som ett Tillfällighetsfynd. Bilden är ett montage, foto: okänd/Pixabay. Snubblar du över någon som verkar vara långt från sin hemort? Då kan du registrera det som ett Tillfällighetsfynd. Bilden är ett montage, foto: okänd/Pixabay.

Personer som flyttat, gift sig i en annan socken eller dött på en resa försvinner ibland spårlöst ur kyrkböckerna. Men det händer att de dyker upp igen hos en släktforskare i en annan del av landet. 

I Frodesten i Fjärås, Halland dog den gifta, avskedade soldaten Andreas Grönberg den 21 december 1803. I kyrkboken uppges han vara bördig från Falköping och hade varit gift två gånger. Först med Susanna Nilsdotter och sedan med Maria Tenggren. Vid sin död var han 65 år gammal och han begravdes på Fjärås kyrkogård.

Bruksarbetaren Lars Jansson Almark från Värmland och pigan Brita Caisa Carlsdotter från Uppland påträffas, långt ifrån hemorterna, i Överkalix vigselbok på självaste julafton 1828. 

Johanna Svedberg, 30 år, från Härnösand, påträffades i passagerarlistor för SS Labrador, som lämnade Liverpool 1895 31/1 och anlände till Halifax 1895 8/2. Hon reste med med barnen John, Alida, Oscar, Clara och Hulda, och $5 på fickan. Resan gick till S:t Paul, Minnesota där familjefadern redan väntade.

Dessa är bara några exempel av alla "upphittade" personer som registrerats i Tillfällighetsfynd, Rötters databas över personer som påträffats i kyrkböcker eller andra sammanhang långt ifrån den förmodade hemorten.

Det kan handla om personer som dött under en resa, eller som hittat kärleken och gift sig i en annan socken. Här kan med andra ord dina borttappade anor finnas!

Bidra med egna fynd

Snubblar du själv över någon som egentligen hör hemma i en annan mer avlägsen socken i kyrkboken så kan du enkelt rapportera det i Tillfällighetsfynd. På så sätt kan du bidra med en ovärderlig pusselbit till någon annans släktforskning.

Gå till Tillfällighetsfynd

Powered by Spearhead Software Labs Joomla Facebook Like Button

Annonser