tre snygga tidningssidor3Wexiö-Bladet, Lunds Weckoblad och Korrespondenten, Landskrona tidning är tre titlar du hittar i KB:s tidningsdatabas.
Kungliga Biblioteket får pris för att de genom ett tillfälligt upphovsrättsavtal öppnade upp den annars upphovsrättsskyddade delen av sin tidningsdatabas under coronakrisen. En framsynt handling som enligt tankesmedjan Humtank visar vägen in i den digitaliserade framtiden.

Tankesmedjan Humtank delar för sjätte året i rad Humtankpriset till akademiker eller institutioner som på ett förtjänstfullt sätt bidragit med viktiga humanioraperspektiv i samhällslivet. I år går priset till Kungliga Biblioteket (KB) som kanske stod för årets skräll, åtminståne i släktforskarsverige, när det plötsligt tillkännagav att man genom ett tillfälligt upphovsrättsavtal lyckats göra det möjligt att öppna upp hela sitt digitaliserade tidningsarkiv, med dagstidningar från 1645 fram till och med i dag.

Under några månader gavs alla med dator och internetuppkoppling möjligheten att utforska nästan 400 år av svensk nyhetsrapportering och historia – oavsett var man befann sig i landet. Inte minst släktforskare bejublade initiativet, som visade prov på sällsynt handlingskraft i en tid som annars präglades av dåliga nyheter.

Vägen in i framtiden

I motiveringen står att läsa att KB ” har genom att öppna upp hela sitt digitaliserade dagstidningsarkiv på internet under coronapandemin stakat ut vägen in i framtiden.”

Och visst är det en gärning väl värd att prisa, inte minst i en samtid som enligt Humtanks motivering präglas av ”upphovsrättsliga och kommersiella tunnelseenden”. Man avslutar motiveringen med att konstatera att KB på ett framsynt och förtjänstfullt sätt har ”visat en genuint digitaliserad framtid, där historien är fri och tillgänglig att utforska för alla.”

jonas ahlberg kb webbJonas Ahlberg på Släktforskardagarna 2019 i Borås. Foto: Olle Söderström/Sveriges Släktforskarförbund.Jonas Ahlberg, projektledare på KB:s avdelning för digitala samlingar, är glad för erkännandet.

– Öppnandet av tjänsten var frukten av ett tillfälligt avtal mellan KB och  upphovsrättsorganisationen Bonus Copyright Access (BCA) och det bidrog till ett enormt uppsving för tjänsten.

Fler tidningar till hösten

KB:s tidningsdatabas Svenska dagstidningar växer ständigt. I skrivande stund innehåller tjänsten 29 miljoner sidor från över 1 100 titlar, varav närmare fyra miljoner sidor från drygt 700 titlar som är helt fria och tillgängliga via KB:s tjänst på nätet.

På KB:s avdelning för digitala samlingar ligger man inte på latsidan.

– Vi jobbar på med det Arcadiafinansierade tidningsdigitaliseringsprojektet av historiska dagstidningar. Mycket mer är på gång nu under hösten, säger Jonas Ahlberg.

Exakt vilka tidningar och årgångar som är på gång kan du se här

Här hittar du Svenska dagstidningar

Gå till tjänsten Svenska dagstidningar: https://tidningar.kb.se/

Det upphovsrättsskyddade tidningarna kan, förutom på KB, läsas på drygt 30 bibliotek runt om i Sverige. Vilka dessa bibliotek är kan du se här.

Annonser