Årets temabild. Foto från vänster: Bengt A Lundberg, CC BY. Eric Juhlin, CC BY. Pixabay, CC0.Årets temabild. Foto från vänster: Bengt A Lundberg, CC BY. Eric Juhlin, CC BY. Pixabay, CC0.
I helgen, fredag till söndag, anordnas Kulturarvsdagen på olika håll i landet. Massor av arrangemang finns att ta del av, både lokala och digitala.

Temat i år är Kulturarv och lärande – om lusten att upptäcka eller att inspireras av historien och lokala arrangörer har trots det rådande läget lyckats planera in hundratals spännande händelser kring temat.

Vandra, titta, lyssna – Hitta arrangemang nära dig

Befinner du dig i Östergötland kan du bland annat besöka Kisa Emigrantmuseum som berättar om emigrationen och om några av de ca 6 000 personer som lämnade Kinda för att söka ett nytt och bättre liv i Nordamerika.

I Ångermanland kan du få en guidad rundvandring med information och berättelser från Svanös industriepok.

Folkrörelsearkivet i Västerbotten håller söndagsöppet för egen forskning och rundvandring. 

I Uppland kan du ta en titt på Vallonbruket och Österbybruks herrgård, där museet håller öppet och digitalt guidad vandring kan genomföras på egen hand. 

På Riksantikvarieämbetets webbsida kan du se vad som planeras i ditt närområde: https://www.raa.se/evenemang-och-upplevelser/kulturarvsdagen/besok-kulturarvsdagens-arrangemang

Fakta: Kulturarvsdagen

European Heritage Days (EHD)European Heritage Days (EHD)Kulturarvsdagen är en del av Europarådets och Europeiska kommissionens gemensamma program European Heritage Days, som ska bidra till att skapa förståelse, intresse och engagemang för kulturarv och kulturmiljöer.

I Sverige är det Riksantikvarieämbetet som är huvudarrangör och samordnare för kulturarvsdagarna, i samarbete med Sveriges Hembygdsförbund och Arbetslivsmuseernas Samarbetsråd.

Powered by Spearhead Software Labs Joomla Facebook Like Button

Annonser