skara larovark 2Folksamling utanför Skara läroverk 1897. Foto: Ludvig Ericson/Västergötlands museum.
Skulle Sveriges släktforskare kunna samverka för att skapa en databas med källbelagd information om Sveriges alla historiska invånare genom tiderna? Det tror Per Andersson, släktforskare och upphovsman till ett par rekordtjocka släktböcker. På föreningen DIS webbplats och i tidningen Diskulogen presenterar han sina idéer.

Per Andersson, som har släktforskat i 45 år och givit ut flera släktböcker om bland annat Långarydssläkten med två Guinnessrekord och senast bokverket Sveriges kungasläkt med drygt 275 000 efterkommande till Gustav Vasa, föreslår i senaste numret av Diskulogen ett projekt i form av en mötesplats där alla forskare kan delta i ett gemensamt kunskapsbygge.

Ovillkorligt krav på källhänvisning

För att både motverka dubbelarbete bland släktforskare och att felaktigheter i släktforskningen delas och sprids utan källhänvisning har Per Andersson tänkt sig ett webbaserat wikiupplägg, med ett ovillkorligt krav på källbelägg. Den som accepterar kvalitetskraven registrerar sig enkelt som forskare. Vid varje förändring av information i databasen anges automatiskt av vem och när ändringen gjorts och vad som förändrats.

Ett av målen med "Sveriges invånare genom tiderna", förkortat Svingt, är att samla källinformation från alla födelse-, vigsel- och dödböcker för alla landets församlingar.

Hela förslaget till Svingt finns att läsa på föreningen Dis hemsida: dis.se/svingt

Annonser