Den 27 april beslutade Riksarkivarien om en ny organisation för Riksarkivet, som träder i kraft den 1 september 2020. En minskad personalstyrka och en effektivare organisation hoppas man ska bidra till en budget i balans trots ökande krav på digitalisering och tillgänglighet.

Sedan ett år tillbaka genomför Riksarkivet en omställning av sin verksamhet, med målet att dra ned på kostnaderna, som under de senaste åren dragit iväg.

Förhoppningen från ledningens sida är att effektiviseringarna i organisationen ska göra att man kan utföra sitt uppdrag att långsiktigt bevara samhällsviktig information och göra den tillgänglig för allmänheten samtidigt som man möter den nya tidens krav på digitalisering. Man hoppas också att den mer centralt ordnade organisationen ska bidra till ett helhetsperspektiv på informationsförsörjningsfrågorna inom myndigheten.

Minskat antal anställda

Som en konsekvens av att Riksarkivet behöver minska sina kostnader kommer omplaceringar och uppsägningar ske under året. Omkring 450 anställda ska bli 410.

Fram till midsommar väntar en period av omplaceringar inom myndigheten. Först efter det kommer man att kunna ge ett exakt svar på hur många uppsägningar som det kan komma att handla om. Kommande pensionsavgångar och personer som lämnar myndigheten för annat jobb gör också att antalet anställda kan komma att ändras under processens gång.

Här kan du läsa mer om den nya organisationen

Se även Mindre personal i Riksarkivets nya organisation (2020-02-28)

Annonser