ED02079Sjuksal med patienter och sjukvårdspersonal, Östhammars lasarett. Foto: Skötsner-Edhlund/Upplandsmuseet.
Nu är det återigen dags att söka stipendium från Arvid Lundbäcks stiftelse. I år uppmuntras särskilt bidrag som har
koppling till epidemier och sjukvård.

Fröet till Arvid Lundbäcks stiftelse såddes redan på 1970-talet av honom själv. Det var vinsten från hans framgångsrika vidiolog, en mikrofilmsläsare för hemmabruk, som skulle utgöra grundplåten till den fond som också fick bära uppfinnarens namn.

I dag är Arvid Lundbäcks fond en stiftelse som sedan 1996 årligen delar ut stipendier till forskningsprojekt som bidrar till att kulturarvet vårdas, förmedlas och förs vidare till kommande generationer.

Kriterier

För att ett projekt ska kunna få pengar från stiftelsen gäller att det ska gagna den vetenskapliga släktforskningen, vara av allmänt genealogiskt intresse och inte handla om en enskild släkt.

Resultatet ska dessutom vara tänkt att publiceras på något sätt och hur det ska publiceras ska anges i ansökan. Alla former av publikationer är tänkbara, de enda kraven är att stipendiaten anger att bidrag erhållits av stiftelsen samt att referensexemplar skänks till Genealogiska Föreningen.

Epidemier och sjukvård prioriteras

I år kommer fokus att ligga på forskning kring tidigare epidemier och sjukvård. Forskning i källor som ännu inte har digitaliserats uppmuntras särskilt. Du kan naturligtvis även söka anslag för andra ämnen än det som är årets tema.

Din ansökan mejlar du till stiftelsens ordförande, Mats Ahlgren, på ma.ahlgren(at)telia.com senast den 1 september 2020.

Ansökan ska innehålla en kortfattad beskrivning av projektets metodik, syfte och mål, inklusive publiceringen, samt en ekonomisk kalkyl. Arvid Lundbäcks stiftelse bekostar inte hela projekt, utan kan stå för en del av finansieringen.

Annonser