forelasare 2020 webbBo Eriksson, Erika Åberg, Ted Rosvall, Peter Sjölund, Lena Norberg, Olle Larsson, Fredrik Mejster och Inger Widhja är några av de föreläsare som skulle ha hållit föredrag under Släktforskardagarna i Skövde.
Det blir inga släktforskardagar i år. För första gången på 34 år ställs den stora släktforskarmässan in på grund av den pågående coronapandemin.

Släktforskardagarna 2020 skulle ha gått av stapeln i Skövde den 22-23 augusti. Men de som skulle ha blivit de 34:e Släktforskardagarna i obruten följd sedan de första hölls i Lund 1987, är nu inställda.

Omkring 5000 förväntade besökare kommer inte till Skövde i slutet på sommaren och mässhall, hotell och ett drygt trettiotal föreläsare måste avbokas. Det är inga roliga arbetsuppgifter som Skövde släktforskarförenings ordförande Jan Ejdebäck numera har att fördela i projektgruppen.

– Det känns bedrövligt, inte minst med tanke på det arbete som vi redan har lagt ned. Men vad gör man? Det är naturkrafterna vi har emot oss och de kan vi inte göra så mycket åt, säger han.

Framtiden oviss för Skövde

Om det blir några släktforskardagar i Skövde inom de närmaste åren är oklart i nuläget. Nästa år är det Göteborgs tur att ordna Släktforskardagarna och det är knutet till stadens 400-årsjubileum.

– Däremot hoppas vi kunna komma tillbaka 2022 så att inte allt arbete som gjorts skall vara förgäves, men även då finns andra som har anmält intresse. Det kommer att diskuteras och Släktforskarförbundet kommer förhoppningsvis att fatta beslut om det i slutet april.

De som redan köpt biljetter kommer att få sina pengar tillbaka. Hur är inte riktigt klart ännu men du som berörs kommer att få information om det inom kort på arrangemangets webbplats, www.sfd2020.se.

Riksstämman digitalt

I samband med Släktforskardagarna håller Sveriges Släktforskarförbund årligen sin riksstämma. Den kommer inte heller att hållas i Skövde som planerat, men förbundsstyrelsen förbereder för att i stället hålla en digital riksstämma lördagen den 5 september.

Mer information och kallelse kommer som vanligt att hittas i Angeläget nr 1, som postas till alla medlemsföreningar senast tre månader före stämman.

Powered by Spearhead Software Labs Joomla Facebook Like Button