laptop forskning online webbFoto: Axelle b/Needpix.com
Med en pågående pandemi har det uppstått ett oväntat problem: Hur ska man bota tristessen när man måste hålla sig undan familj, vänner och bekanta? Förmodligen släktforskas det som aldrig förr på nätet och här är tre
nättjänster som ger dig möjligheten att ses över en kopp kaffe och prata släktforskning med likasinnade.

På grund av den pågående coronapandemin har många släktforskarföreningar valt att ställa in årsmöten och andra av vårens inplanerade sammankomster. Mycket går ju att skjuta på, men det finns också en mängd digitala gratistjänster som gör det möjligt att hålla möten och andra sammankomster online.

Kanske kan det vara värt att prova? Nedan hittar du tre lättanvända alternativ för dig som inte kan vara utan dina släktforskningskollegor i vår.

1. För den mindre gruppen: Google Hangouts

I mötestjänsten Google Hangouts kan upp till 10 deltagare ses gratis under obegränsad tid.

Om du har ett Google-konto har du tillgång till Google Hangouts. För att göra detta går du helt enkelt till hangouts.google.com, klickar på "Videosamtal" och bjuder in deltagarna via e-post eller länk. Sedan är det bara att chatta med andra medlemmar i mötet i realtid. Du kan använda Google Hangouts i de flesta webbläsare eller via Google Hangouts-appar för iPhone och Android.

2. Klassikern: Skype

Skype, den numera klassiska tjänsten för ljud- och videosamtal, finns också i webbläsarversion. Med Skype kan du hålla ett gratis videomöte med upp till 50 gäster. Du behöver inte vara registrerad med tjänsten för att delta i ett möte, som kan nås via en länk.

Så mycket enklare och billigare blir det knappast. Ett stort plus är att de har en sida på svenska som hjälper dig igång och guidar dig genom verktygets funktioner.

Läs mer och starta ditt Skypemöte här

3. Företagsfavoriten: Zoom Meetings

Zoom Meetings är ett videokonferensverktyg för företag som stöder möten med upp till 500 deltagare och webbseminarier med en publik på 10 000 personer. Men i gratisversionen av tjänsten är mötestiden begränsad till maximalt 40 minuter för upp till 100 deltagare.

Funktionen för tjänsten är mycket enkel: mötesadministratören skapar ett rum och skickar en inbjudan via e-post eller länk till deltagarna, som inte behöver ha ett konto på webbplatsen.

Bland funktionerna finns bland annat chatt i realtid, filöverföring, whiteboard, skärmdelning och inspelning av möten i molnet.

Här skapar du ett konto och laddar ned tjänsten till din dator. Den finns även som gratisapp för Android och iPhone.

Powered by Spearhead Software Labs Joomla Facebook Like Button

Senaste nytt

Vilken bok tycker du förtjänar utmärkelsen Årets släktforskningspublikation? I år har Sveriges Släkt...

2020 års utgåva av Svenska Släktkalendern har temat religion och bjuder på genealogsk och biografi...

Imorgon lördag, 16 januari, är det inget mindre än släktforskningens dag. I år ser aktiviteterna lit...

Lär känna årets mässgeneral

Möt Lisbet Rodin, ordförande för Göteborgsregionens släktforskare och den som leder arbetet med året...

Vad betyder det om din släkting är ”under information”? Varför står det att morfars far blev ”fåni...

Fler artiklar

Annonser