kollage laptop smartphone naturell nyDigitala lösningar hjälper dig att bryta isoleringen. Foto: Pixabay.
Rötters Kalendarium ekar tomt efter att allt fler släktforskarföreningar ställer in årsmöten, evenemang och andra sammankomster. Även museer och arkiv stänger tillfälligt eller drar ner på öppettiderna. Vad händer med föreningslivet när samhället sätts i karantän?

Släktforskning är en tacksam hobby då den i stort sett går att utöva hemma, med hjälp av sin egen dator och en internetuppkoppling eller databaser på usb. Gemenskapen och utbytet som ges av en släktforskarförening är en annan sak.

Lappmarkens Släkt- och Bygdeforskare är en av föreningarna som har beslutat att ställa in sitt årsmöte. Carina Strömberg, ordförande i föreningen, kommenterar beslutet så här:

– Det blir ju lite krångligt nu när vi nu inte vet när årsmötet kan hållas, föreslagna nya styrelsemedlemmar blir inte valda och ansvarsfriheten hänger i luften tills vidare.

Hon kommenterar även föreningens åtgärder.

– Det brukar komma 25-30 personer på årsmötet och ytterligare ett 20-tal på föredraget efteråt då vi bjuder in allmänheten. Merparten av våra medlemmar tillhör flera riskgrupper och vi känner ansvar för att inte samla publik just nu, även om det är långt från 500-gränsen. Jag är också med i Jämtlands lokalhistoriker och släktforskare. Där har vi också tagit beslut att ställa in alla aktiviteter under mars och april.

Njudungs släktforskarförening har valt att ställa in det kommande evenemanget Gravstenar berättar. Så här säger Åke Petersson om beslutet:

– Anledningen är att inte smitta någon. Våra besökare är i stort sett 70+are allihop och de skall ju hålla sig hemma.

Folkhälsomyndighetens råd till arrangörer

Regeringen har efter råd från Folkhälsomyndighetens beslutat att tillfälligt förbjuda alla sammankomster med över 500 deltagare. För mindre arrangemang ombeds arrangören att göra en ordentlig avvägning och vidta åtgärder efter vilka riskfaktorer som finns. Följande åtgärder råder Folkhälsomyndigheten alla arrangörer att vidta:

  • Genomför en riskbedömning
  • Ge information i förväg om att personer med symtom på luftvägsinfektion inte ska komma till evenemanget.
  • God kapacitet för tillfredställande handhygien, antingen handtvätt med tvål och rinnande vatten eller om det inte går tillgång till handsprit. Detta är särskilt viktigt i toalettområden och på matställen
  • Information om allmänna hygienråd (t.ex. affischer)

Mer information om riskbedömning och åtgärder finns att läsa här

Digitala möten och sammankomster

Allt behöver inte upphöra bara för att vi uppmanas att vara extra försiktiga. Gå med i en Facebook-grupp för släktforskning eller registrera dig i Anbytarforum. Internet är ett utmärkt verktyg för att hålla kontakten med släktforskarvänner.

Möten och föreläsningar kan med fördel hållas med appar som Zoom Cloud Meetings, som är kostnadsfri att ladda ner och använda.  

Zoom Cloud Meetings finns i både App Store och Google Play.

Rötter och Sveriges Släktforskarförbund hoppas att ni får extra mycket tid för släktforskning och nätverkande, och att ni tar hand om varandra i dessa tider.

Annonser