us city directoriesBild: My Heritage.
Nu har en användbar resurs för dig med emigranter i släkten släppts av släktforskningsföretaget My Heritage. Men vad är nytt och är registret unikt? Ted Rosvall reder ut.

I fredags släppte släktforskningsföretaget My Heritage ett nytt släktforskningsregister baserat på innehållet i så kallade City Directories, adresskataloger publicerade mellan 1860 och 1960. Det rör sig om 1,3 miljarder sökbara poster som görs tillgängliga för företagets prenumeranter.

Det är förstås mycket att fiska i för dig med emigranter i släkten. Men vad innehåller registret egentligen?

ted liten webbTed Rosvall. Foto: privatVi frågar Ted Rosvall, välkänd emigrantforskare, som har hjälpt kändisar, både i Sverige och utlandet att hitta sina rötter.

– Det här är alltså ett generalregister över amerikanska adresskalendrar som varje stad med självaktning gav ut från slutet av 1800-talet till slutet av 1900-talet. Ofta i form av tjocka, röda volymer, år efter år efter år. Dessa har nu digitaliserats och OCR-tolkats så att varje namn, adress, yrke osv. är sökbart. Det går alltså upptäcka när och var de eftersökta personerna varit bosatta, vilket sedan ger goda ingångar i andra och mer givande källor.

Mycket förenar, en del skiljer

Numera är konkurrensen hård bland aktörerna på släktforskningsmarknaden och när nya register släpps finns det fog att ställa sig frågan om det verkligen är nytt, eller om det även finns på annat håll.

– Faktum är att Ancestry har en liknande resurs, med 1,5 miljarder poster 1822-1995. My Heritage-versionen är snygg och proper, har bra sökfunktioner och ger blixtsnabba resultat, dessutom med jämförelser kring tidigare och senare avtryck i katalogerna. Men för att avgöra vilken av resurserna som är "bäst" behöver man göra en analys.

Och det är också vad Ted Rosvall kommer att göra. Till nästa nummer av Släkthistoriskt Forum har han nämligen fått i uppdrag att granska de multinationella jättarna för att ge läsarna en bättre uppfattning om vad som är gemensamt hos företagen och vad som skiljer dem åt. Och inte minst ge tips på gratis alternativ.

Missa inte det!

Prenumerera på Släkthistoriskt Forum

premium guldny2 webb2Vill du komma dina anfäder och anmödrar lite närmare? Är du nyfiken på nya källor och tekniker?

Då ska du prenumerera på Släkthistoriskt Forum, tidningen som varvar historiska tillbakablickar med konkreta tips på hur du löser släktforskningens små och stora mysterier.

Tidningen ges ut av Sveriges Släktforskarförbund, är inte vinstdriven och allt överskott går tillbaka till förbundets verksamhet.

Numera kan du prenumerera på tidningen tillsammans med förbundets andra produkter, som Släktforskarnas årsbok och digitala resurser på Rötter genom flera förmånliga paket.

Läs mer och välj ditt prenumerationspaket här!

 

Annonser