Aviskollasj webbBildkollage: Nasjonalbiblioteket.
Nyligen har det beslutats att över 500 000 norska dagstidningar från början av 1800-talet fram till 2005 ska göras fritt tillgängliga och sökbara på nätet – en guldgruva för dig med norska rötter!

Nationalbiblioteket har nyligen slutit ett avtal med Amedia, Norges största tidningsmediekoncern, som ger allmänheten öppen tillgång till 73 lokala tidningar och deras 48 historiska föregångares arkiv. Det innebär att nationalbibliotekets digitaliserade och fritt tillgängliga tidningssamling växer med drygt en halv miljon tidningar och att du inom kort kommer att kunna söka i omkring 1 334 000 tidningar på Norska Nationalbibliotekets webbplats nb.no, vilket är nästan dubbelt så många som innan avtalet slöts.

Alla digitaliserade utgåvor som publicerats före 2005 av tidningar som Drammens Tidende, Rana Blad, Nordlys, Moss Avis, Bergensavisen och Lofotposten kommer att vara tillgängliga för alla på Nationalbibliotekets webbplats när digitaliseringsprojektet är slutfört.

Redan nu är två tredjedelar av Amedias tidningar digitaliserade och tillgängliggjorda på webbplatsen, och Nationalbiblioteket håller just nu på att digitalisera den sista delen. Nya tidningar kommer sedan att göras tillgängliga kontinuerligt, 15 år efter utgivningsdatumet.

Olika praxis i olika länder

För släktforskare med norskt påbrå är det förstås jackpott. Särskilt som norsk praxis skiljer sig rätt avsevärt från den svenska när det kommer till den tidsgräns man har satt för skydd av upphovsrätten.

I Sverige följer Kungliga biblioteket gällande lagstiftning och gör de digitaliserade dagstidningarna fritt tillgängliga 70 år efter upphovsmannens död. Det innebär i skrivande stund att gränsen för de svenska dagstidningarna är satt till år 1905. Även om lagstiftningen i grunden är densamma i alla nordiska länder (och i större delen av världen) kan alltså praxis, det vill säga hur man väljer att tolka lagstiftningen, skilja avsevärt mellan olika länder.

Mellan Sverige och Norge skiljer det alltså precis hundra år i det här fallet.

Sök i de norska dagstidningarna på nb.no

Sök i svenska dagstidningar på tidningar.kb.se

 

Annonser