I USA uppmärksammas just nu ett fall där dna-släktforskning har bevisat en morddömd mans oskuld efter att han tillbringat närmare 15 år i fängelse. Det är den andra gången som släktforskning lett till att en oskyldigt dömd person friats i landet.

Den amerikanska polisen har under senare år rönt stora framgångar med hjälp av den nya dna-släktforskningstekniken. Under våren 2018 kom bollen i rullning då man med hjälp av släktforskning lyckades identifiera den misstänkte Golden State-mördaren, som nu väntar på rättegång för 12 mord och flera våldtäkter i Kalifornien på 1970- och 1980-talet.

Sedan dess har tekniken, där polisen med hjälp av gärningsmannens dna, släktforskares uppladdade dna-profiler i kombination med traditionell släktforskning, lyckats ringa in misstänkta i närmare 80 fall över hela landet. Många av dem är så kallade ”kalla fall”, där lång tid har gått sedan utredningen lagts ned eller gått i stå på grund av brist på ledtrådar eller bevisning.

Men tekniken kan inte bara hjälpa polisen att få fast mördare – den kan också bevisa dömdas oskuld. I torsdags släpptes en man som tillbringat nära 15 år i fängelse för ett mord han skulle ha begått i sin ungdom efter att dna-släktforskning lett fram till gripandet av en ny misstänkt.

Kritiserade utredningar

Den 7 juli 1985 hittades Jane Hylton död, med 19 knivhugg i kroppen, i det hus i El Dorado Hills där hon tillfälligtvis bodde. Den 54-åriga kvinnan, som arbetade som kolumnist på tidningen Foothills Times, bodde i huset tillsammans med sin 13-åriga dotter och den nu friade Ricky Davis, som då, 15 år gammal, var inneboende hos dem.

Mordet på Jane Hylton förblev ouppklarat tills 1999, då polisen öppnade fallet på nytt. Efter den nya utredningen åtalades och fälldes Davis för mordet.

Den första och senare mordutredningen har mött stark kritik. I den aktuella utredningen, som nu har friat Davis, har det framkommit att de aggressiva förhörstekniker man använde sig av på 1980-talet ledde till att huvudvittnena, som var mycket unga vid tidpunkten för mordet, kan ha pressats att ge felaktiga vittnesmål.

Enligt Davis försvarare, Melissa O'Connell på organisationen Innocence Project, har det dessutom funnits bevis som kunnat befria hennes klient redan 2014.

Under de sex senaste åren ska polisen ha varit medveten om att någon annan skulle kunna vara skyldig för mordet men att de trots det inte velat släppa Davis fri tills de har kunnat gripa den nya misstänkta.

I den amerikanska tidningen USA Today kommenterar distriktsåklagare Vern Pierson på El Dorado County District Attorney frigivningen av Davies och arresteringen av den nye misstänkte:

– Å ena sidan har vi systemet (rättssystemet, reds. anm.) som fungerar på värsta tänkbara sätt. Å andra sidan har vi utvecklingen av ny teknik när det gäller genetisk släktforskning som ledde till att Davis befriades och en ny misstänkt arresterades denna vecka. På ett sätt är det overkligt.

Andra gången släktforskning friar

Det här fallet är inte det första, utan det andra, där den nya tekniken har bevisat en morddömds oskuld. Det första fallet var i Idaho, där Christopher Tapp under förra året friades för ett mord han skulle ha begått 1996.

USA Today beskriver hur en leende Ricky Davis lämnade fängelset i El Dorado County, efter en känslosam domstolsförhandling under torsdagen i förra veckan. Han ville inte kommentera sin frigivning, men han har hela tiden hävdat sin oskuld.

Källa: USA Today

Annonser