askeryd0017Krister Eremiten ligger begravd på Askeryds kyrkogård (Aneby, Jönköpings län).Att hålla sig med en eremit på godset var högsta mode bland 1700-talets aristokrati. Det kunde till och med vara ett välbetalt jobb, om än med en rätt torftig arbetsmiljö. Men det fanns förstås också de som valde att bli eremiter av religiös övertygelse. Veckans gravsten berättar om en av dem.

Christer (Krister) Svensson (kallad Krister Eremiten*) föddes den 20 februari 1762 i Dumstorp, Askeryds socken (F). Hans föräldrar var torparna Sven Larsson (1727-1801) och Stina Gustavsdotter (född 1727). I familjen fanns även bröderna Lars (född 1757), Anders (född 1759), Johannes (född 1765) och Nils (1772-1857). Vid faderns död tog sonen Lars över torpet.

Redan i unga år tog Christer tjänst som dräng runtom i socknen innan han 1805 blev dräng hos prosten Daniel Cnattengius (1747-1809) i Askeryds prästgård. Prosten måste ha betytt mycket för Christer eftersom han vid dennes bortgång drabbades av en svår depression och valde att isolera sig i en grotta nere vid den närbelägna Assjön.

Grottan gav dåligt skydd mot oväder och han byggde istället ett enkelt hus som han döpte till Christersberg. Grottan använde han istället som andaktrum för sina morgon- och aftonböner. Christer undvek folk, men kunde ses när han vandrade runt Assjön på morgonar och kvällar och ropade böner ut över vattnet. Hans böner kunde under sommartiden pågå i timmar.

Den ende som Christer samtalade med var prosten Samuel Johan Hedborn (1783-1849). Prosten tog hand om honom de sista åren av hans liv och lät honom bo i prästgården. Hedborn har besjungit Christer som en brottande Jacobsgestalt för vilken gudstjänsten var en kamp om välsignelsen.

Christer stora intresse var att plantera träd och han fick 1815 tillstånd att plantera lönn, ask och syren kring Askeryds kyrkogård. Christer avled den 15 december 1839 och jordfästes av Hedborn följande söndag på samma kyrkogård.

Stugan Christer byggde finns inte kvar, men till platsen flyttades 1933 soldatstugan Sandliden från Svenstorps rote och 1971 en linbastu från Hästholmen. Lofthuset kommer från Norråsen Edhult. En staty över Christer  utförd av den lokale bygdeskalden, diktaren och konstnären Anders Johan Carlsson (AJC) finns också på ägorna. Kyrkan håller ibland utomhusgudstjänster på platsen.

*Eremit (grekiska eremos, ensam) eller anakoret (grekiska anachorein, dra sig tillbaka) är en person som frivilligt isolerar sig, vanligtvis av religiösa skäl.

Här kan du se hans gravsten i Gravstensinventeringen

Powered by Spearhead Software Labs Joomla Facebook Like Button

Senaste nytt

Den som verkligen vill ge sin släktforskning en flygande start brukar man rekommendera en kurs i slä...

Personen som vi i dag får möta i Veckans gravsten slapp med nöd och näppe bevittna det som kom att b...

Det hände på My Heritage Live

Den 6-8 september besökte Ted Rosvall konferensen My Heritage Live 2019 i Amsterdam, som samlade slä...

Veckans porträttfynd är taget av Esbjörn Mesch, bror till den framgångsrike naturfotografen Borg Mes...

Under Släktforskardagarna kunde mässbesökarna glädjas åt många frestande boknyheter och dessutom pas...

Fler artiklar

Annonser