Nu släpps Riddarhusets vapensköldar, ett praktverk i tre band som beskriver de drygt 2300 bemålade vapenplåtar som pryder Riddarhusets sal.

Omslag band 1Bok nummer ett i serien om tre band.Bokverket innehåller bilder på samtliga 2 331 vapen, målade från 1600-talet och framåt. Varje sköld motsvarar en ätt som har introducerats på Riddarhuset och i förklarande texter och ett antal fördjupande artiklar får läsaren veta mer om adeln och dess heraldik.

I dag, tisdagen den 18 juni, bjuder Riddarhuset in till bokrelease, med föredrag i Riddarhussalen och mingel med förfriskningar i Riddarhusets stenhall. Ingen föranmälan krävs. Här kan du läsa mer om det.

Intervju med författaren

backmark magnus 2015Magnus Bäckmark. Foto: Crister Lindström
Huvudförfattare är Magnus Bäckmark (född 1974), välkänd släktforskare, författare, redaktör och en passionerad heraldiker. Han har ägnat sig åt heraldik, arkiv- och släktutredningar i kombination med teckning och målning, som egen företagare på heltid sedan 1998.

A 1382 aPå vägen har det bland annat blivit en handbok, Heraldiken i Sverige, 2001, på Historiska Medias förlag, med Jesper Wasling, en bok om vapen och andra identitetsmärken inom Svenska kyrkan, Kyrkans märken – vapen, stämplar, sigill, emblem, 2006, på samma förlag, med Marcus Karlsson. Han är också, sedan utgåvan 2003, redaktör för Svenska Släktkalendern, och författare av ett antal andra böcker på släktforskningsrelaterade ämnen, bland andra Mantalsforska som gavs ut av Sveriges Släktforskarförbund 2015.

På Riddarhusets webbplats kan du läsa en längre intervju med Magnus Bäckmark, där han berättar om arbetet med boken och i den lyfter han även fram några särskilt intressanta sköldar och berättar om deras historia.

Läs intervjun här

Foto vapensköldar: Gabriel Hildebrand, Riddarhuset.

Powered by Spearhead Software Labs Joomla Facebook Like Button

Senaste nytt

Nyligen har det beslutats att över 500 000 norska dagstidningar från början av 1800-talet fram till ...

I USA uppmärksammas just nu ett fall där dna-släktforskning har bevisat en morddömd mans oskuld efte...

Nu är Årets bok om svensk historia utsedd: De som aldrig kom hem. Omkomna flygare i Flygvapnet under...

Gör dig redo för tre fullspäckade dagar i Stockholm om Skandinaviens skogsfinnar, med bland annat dn...

För lite drygt hundra år sedan svepte spanska sjukan över världen och 1918 drabbade den delar av Nor...

Fler artiklar

Annonser