Nu släpps Riddarhusets vapensköldar, ett praktverk i tre band som beskriver de drygt 2300 bemålade vapenplåtar som pryder Riddarhusets sal.

Omslag band 1Bok nummer ett i serien om tre band.Bokverket innehåller bilder på samtliga 2 331 vapen, målade från 1600-talet och framåt. Varje sköld motsvarar en ätt som har introducerats på Riddarhuset och i förklarande texter och ett antal fördjupande artiklar får läsaren veta mer om adeln och dess heraldik.

I dag, tisdagen den 18 juni, bjuder Riddarhuset in till bokrelease, med föredrag i Riddarhussalen och mingel med förfriskningar i Riddarhusets stenhall. Ingen föranmälan krävs. Här kan du läsa mer om det.

Intervju med författaren

backmark magnus 2015Magnus Bäckmark. Foto: Crister Lindström
Huvudförfattare är Magnus Bäckmark (född 1974), välkänd släktforskare, författare, redaktör och en passionerad heraldiker. Han har ägnat sig åt heraldik, arkiv- och släktutredningar i kombination med teckning och målning, som egen företagare på heltid sedan 1998.

A 1382 aPå vägen har det bland annat blivit en handbok, Heraldiken i Sverige, 2001, på Historiska Medias förlag, med Jesper Wasling, en bok om vapen och andra identitetsmärken inom Svenska kyrkan, Kyrkans märken – vapen, stämplar, sigill, emblem, 2006, på samma förlag, med Marcus Karlsson. Han är också, sedan utgåvan 2003, redaktör för Svenska Släktkalendern, och författare av ett antal andra böcker på släktforskningsrelaterade ämnen, bland andra Mantalsforska som gavs ut av Sveriges Släktforskarförbund 2015.

På Riddarhusets webbplats kan du läsa en längre intervju med Magnus Bäckmark, där han berättar om arbetet med boken och i den lyfter han även fram några särskilt intressanta sköldar och berättar om deras historia.

Läs intervjun här

Foto vapensköldar: Gabriel Hildebrand, Riddarhuset.

Powered by Spearhead Software Labs Joomla Facebook Like Button

Senaste nytt

Vi ses i Borås!

Ska du besöka Släktforskardagarna i Borås i helgen? Då är du varmt välkommen till Sveriges Släktfors...

Veckans gravsten tillhör en man som fick betydligt mer än sin beskärda del av sorger i livet, till s...

Nu är det mindre än en vecka kvar till årets mest efterlängtade händelse i släktforskarvärlden. Borå...

På veckans porträttfynd hittar du en driftig småländska som tog sig an kung Oskar II:s oäkta son. El...

Nu finns rotemansregistret tillgängligt i Arkiv Digital. Rotemansregistret består av drygt 6,3 miljo...

Fler artiklar

Annonser