117800Anna Märta Svenonius

Fotografiet, som är taget 1919, föreställer Anna Märta Svenonius som föddes den 13 november 1898 i Adolf Fredrik (AB). Hennes föräldrar var geologen och lappmarksforskaren Fredrik Wilhelm Svenonius (1852-1928) och dennes andra hustru Elin Johanna Ekström (1862-1901). När Elin Johanna dog i barnsäng flyttade hennes syster Agnes Kristina (1866-1940) in i hushållet och tog hand om barnen. Fredrik Wilhelm och Agnes Kristina gifte sig 1912. I hushållet fanns det totalt elva barn.

Familjen flyttade 1902 till Danderyd och 1918 flyttade Anna till Jakobs församling i Stockholm där hon bodde till 1920 då flytten gick till Rämmen i Värmland. Efter ett år där återvände hon till Stockholm och Kungsholmen för att 1923 flytta till Uppsala.

Hon hade utbildat sig till elementarlärarinna och arbetade vid Magdeburgska flickskolan i Uppsala. I folkräkningarna 1950 och 1960 står hon som ämneslärare

Anna gifte sig aldrig och avled den 1 mars 1979 i Uppsala domkyrkoförsamling.

Vet du något mer?

På Rötters Porträttfynd kan alla som vet något om ett uppladdat porträtt lämna upplysningar. Här hittar du Anna Svenonius på porträttfynd!

Om fotoateljén

Fotot är taget i ateljén på varuhuset Paul U. Bergström (PUB) på Kungsgatan 45-47 (vid Hötorget) i Stockholm. Fotoateljén var verksam cirka 1916-1922. Varuhuset bestod först av en liten butik för herrkläder som öppnades 1882 av Paul Urban Bergström. Varuhuset byggdes sedan ut i olika omgångar mellan 1916 och 1959. Varuhuset är känt för att Greta Garbo arbetade där en tid och för att Lenin på sin väg till den ryska revolutionen köpte en kostym där 1917. Paul U. Bergström avled 1934 och året efter köptes företaget av Kooperativa Förbundet. PUB upphörde som varuhus 1994 och omvandlades till en galleria med enskilda företag. En ny ombyggnad omvandlade varuhuset till ett rent modehus. Varuhuset stängdes igen 2015 och byggdes om till ett hotell som fått namnet Haymarket.

portratt

Nyhet - bok om porträttfynd!

Passande till Släktforskningens dag den 19/1 med temat fotografiet och släktforskningen finns nu boken Porträttfynd - fotografer och fotografier 1860-1920 att beställa i Rötterbokhandeln.

Om boken

På 1860-talet slog fotograferingen igenom på allvar i Sverige. Fotoateljéer dök upp i varje del av landet och porträttfotografier blev ett vanligt inslag i de svenska hemmen. I den här skriften presenterar vi ett antal porträttfotografer med korta biografier illustrerade med bilder från egen produktion. Häftet innehåller även ett avsnitt om fotokonstens historia, en kort beskrivning av Släktforskarförbundets databas Porträttfynd samt tips på hur fotografier på bästa sätt ska hanteras och förvaras.

Boken är den femte i Sveriges Släktforskarförbunds skriftserie.

Du hittar den här!

Powered by Spearhead Software Labs Joomla Facebook Like Button

Senaste nytt

Nu har sommaren äntligen tagit fart på riktigt – och vad är då bättre än att få lägga sig i valfri...

"Torekovs blomma" kallades en gång den självsäkert småleende kvinnan på veckans porträttfynd. Hur ho...

Vad hade det blivit av den berömde konstnärens likaså konstnärliga maka om det inte hade varit för d...

Nu släpps Riddarhusets vapensköldar, ett praktverk i tre band som beskriver de drygt 2300 bemålade v...

Riksarkivet har tagit ut avgifter för att utföra åtgärder som de enligt tryckfrihetsförordningen är ...

Fler artiklar

Annonser