Kerstin Jonmyren är årets mottagare av Victor Örnbergs Hederspris. Fredrik Mejster får förtjänsttecken i guld och Åsa Hertzman och Linda Kvist har utsetts till årets eldsjälar. Här är mottagarna av Sveriges Släktforskarförbunds utmärkelser.

kerstin_jonmyren.jpgKerstin Jonmyren. Foto: Linda ÅslundKerstin Jonmyren har under 40 år starkt bidragit till framväxten av svensk släktforskning genom sitt stora engagemang, sina böcker, artiklar, kursverksamhet och fördrag.

Hon har folkbildat med stor bredd inom släktforskning både på Gotland och i Kalmar och har varit delaktig i framväxten av viktiga regionala släktforskarföreningar, startat och drivit släktforskarföreningar och medverkat i många publikationer.

Hennes studiecirklar och föredrag har nått ut till tusentals personer under mer än tre decennier, och hon introducerar fortfarande nya ämnen och vinklar för sina lyssnare.

Kerstin har dessutom ansvarat för att lära indiska excerpister att tyda de svenska kyrkböckerna. Tack vare detta finns utdragen ut kyrkböckerna numera digitalt tillgängliga för alla genom databasen Befolkningen i Sverige (BiS).

Släktforskarförbundets förtjänsttecken i guld

mejster webbFredrik Mejster. Foto: privat.Fredrik Mejster har redan från unga år verkat för att främja släktforskningen i många olika sammanhang. Som researcher på Allt för Sverige har han bidragit med sin kunskap när tv-programmets deltagare har fått sina släkthistorier levandegjorda.

Genom arbetet med tv-programmet Genjägarna har hans arbete och blivit välkänt på riksnivå och fått många svenskar att vilja lära sig mer. Han var också en av de som avslöjade allvarliga missförhållanden på en fertilitetsklinik i programmet Sveket mot donatorbarnen som sändes i SVT:s Uppdrag granskning.

Fredrik jobbar utöver det med research, föreläsningar och utbildningar mot både ideella föreningar och företag. På senare år har han visat på hur man kan lösa släktforskningens gåtor med dna.

Årets eldsjäl

asa linda webbÅsa Hertzman och Linda kvist får utmärkelsen Årets eldsjälar. Foto: privat.
Åsa Hertzman och Linda Kvist har länge varit aktiva i såväl Malmö Släktforskarförening som Helsingborgs Släktforskare- och Bygdeförening. De har genom stort engagemang och entusiasm hjälpt många att komma vidare i sin släktforskning och bidrar till att sprida kunskapen och glädjen med släktforskning. Därför har de blivit tilldelade utmärkelsen Årets Eldsjäl.

Sedan ett par år tillbaka har de även släktforskningspodden Efter­forskning, där komplicerade funktioner förklaras på ett lättförståeligt sätt. De håller även kurser och digitala föreläsningar och har ett växande bibliotek av Youtube-videor om dna-släktforskning.

090hsxsr.jpgÅrets släktforsknings­publikation

LarsOlof Lööfs mastodontverk Sjöfarare och superkargörer med fler än 1700 biografier över människor i och omkring Svenska Ostindiska Compagnierna 1731–1813.

LarsOlof har kombinerat sin mycket gedigna kunskap i släktforskning med sin lika stora kännedom om 1700-talet och Ostindiska kompaniet och deras resor.

Läs mer på: https://larsolofloof.wordpress.com/

Genealogisk Ungdoms fond

Hilde Strömberg är årets mottagare av Genealogisk Ungdoms fonds stipendium. Hon har under flera år engagerat ungdomar till att börja släktforska. För närvarande leder hon ett projekt på gymnasiet i Åmål med tredje­klasserna.

För att alla, oavsett bakgrund och nationalitet, ska kunna delta använder sig Hilde av Rötter, material från ambassader, FamilySearch med mera. De som saknar möjlighet att forska på sin egen släkt får i stället hjälpa till i Gravstensinventeringen. Är ungdomarna myndiga har de även fått möjlighet att dna-testa sig. Föreningen i Åmål har dessutom fått flera unga att engagera sig som släktforskare.

Årets pris för ökning av medlemanstal

Priset för störst medlemsökning går i år till Stor Stockholms släktforskar­förening som har fått 160 nya medlemmar och till Herrljunga Släkt­forskare som har ökat sitt medlems­antal med 87,5 procent.

Årets NÅDD-registrerare

Disa Eriksson och Janne Högdin har under många år troget levererat en stor del av alla församlingar i Ångermanland och Jämtland. De har utmärkt sig inte bara genom mängden utan också genom den höga kvaliteten.

De visar också vilka goda insatser som våra äldre släktforskare kan bidra med, även när man närmar sig eller passerat 90 års ålder.

Årets anbytare

Markus Gunshaga har under många år generöst och inlevelsefullt delat med sig av sina gedigna kunskaper.

Kalle Birgersson är väldigt mångsidig och delar vänligt och hjälpsamt med sig av sitt kunnande.

Stort grattis till alla pristagare!

Annonser