skanes slaktforskarforbundHans-Göran Nilsson, ordförande i Skånes Släktforskarförbund och Magnus Hellblom, styrelseledamot i Skånes Släktforskarförbund och DIS Syd. Foto: Sveriges Släktforskarförbund.
Numera är det många släktforskarföreningar som helt har gått över till digitala träffar. I Skåne har flera av dem haft gott stöd av Skånes Släktforskarförbund som redan i våras började att träna sina medlemsföreningar i Zoom och Skype.

I Skåne är man fortfarande igång med både utbildningar och hjälp med att skapa presentationsvideor, som ska hjälpa föreningarna att nå ut till intresserade.

– Fram tills nu har vi tränat 11 föreningar. Vi har arbetat mycket tillsammans med Torgny Larsson på DIS Syd när det gäller att förbereda och strukturera hur vi kan använda Zoom. För vår egen del har Zoom blivit vårt huvudverktyg. Vi har haft stämman, ordförandekonferens, styrelsemöten och projektgruppsmöte för Släktforskarvecka Skåne 2021 via Zoom, säger Hans-Göran Nilsson, som är ordförande för Skånes Släktforskarförbund.

Han konstaterar att det tekniska kunnandet och intresset för den nya tekniken förstås har varierat, men att det egentligen inte har varit särskilt svårt att få med dem på tåget.

foredrag skane2021Skånes Släktforskarförbund bjuder in till fyra webbsända föredrag under nästa år. Klicka på bilden för att läsa mer om dem.– Reaktionerna var väl som de är i allmänhet inför något nytt. Lite osäkerhet och tveksamhet. Vad innebär detta, hur gör man, var börjar man? Men också som vanligt så räckte några föreningar lite försiktigt upp handen en efter en och så började vi. Jag tror att "ryktet" spred sig och i takt med att man insåg att det inte blir några fysiska möten eller stämmor 2020 ville man också veta mer om hur man går över till digitala träffar.

Hans-Göran Nilsson ser utvecklingen som nödvändig och ser fördelarna med det nätbaserade.

– Digitala möten/föreläsningar är här för att stanna. Du kan nå en mycket större publik och i vissa fall kan det blir billigare för en förening att få en bra föreläsare. Det krävs ju ingen resa, ingen övernattning osv. För föreläsaren blir det på så vis ibland också ett mycket "kortare" uppdrag. Samtidigt är jag orolig för de föreningar som inte tar till sig de digitala möjligheterna.

Stöttar med videopresentationer

Skånes Släktforskarförbund har också erbjudit sina föreningar hjälp med videopresentationer, som ska hjälpa dem att nå ut till intresserade utan att något fysiskt möte behöver ske.

– Det är ett sätt att ytterligare stödja och hjälpa föreningarna i dessa tider. För att hjälpa dem att komma igång har vi också löst ett Zoom-abonnemang som våra medlemsföreningar kan använda för föreläsningar, medlemsmöten, temakvällar osv. Vi har också erbjudit oss att göra en intervju med respektive förening där kan de berätta om till exempel aktiviteter, bibliotek och material de har. Sex föreningar har anmält sitt intresse tills nu och vi planerar nu för de första intervjuerna.

Till en helt annan sak – hur blir det med Släktforskarvecka Skåne nästa år?

– Alla 15 föreningar som planerade att delta i år är också med 2021. Eftersom ingen vet hur 2021 blir så har vi sagt att vi skall planera för både ett fysiskt och ett digitalt genomförande. Om det blir digitalt så kommer vi – Skånes Släktforskarförbund – att lösa fler abonnemang för juli månad.

Det får vi med andra ord anledning att återkomma till?

– Absolut! Vi är optimister och hoppas att kunna genomföra veckan på ett eller annat sätt.

Digitala föredrag 2021

Skånes Släktforskarförbund kommer att ordna fyra digitala föreläsningar under nästa år.

Där kommer medlemmarna få höra Christina Sagersten, Fredrik Mejster, Peter Sjölund och Leif Mörkfors. Läs mer om föredragen här.

 

Annonser