I helgen genomfördes Sveriges Släktforskarförbunds riksstämma, för första gången i historien som videokonferens. Styrelsen har ett fortsatt stort förtroende hos medlemmarna och stämman förflöt utan några större kontroverser.

Med 82 röster mot 0 omvaldes förbundsordföranden Erland Ringborg för en ny period på två år. Styrelseledamöterna Victoria Jonasson, Peter Niwong, Hans Olsson, och Bo Peter Persson utsågs också de enhälligt till ledamöter i förbundsstyrelsen 2020–2022.

erland 2019 webb foto OlleErland Ringborg. Foto: Olle Söderström.

Erland Ringborg är nöjd med hur stämman förflöt. Bortsett från lite tekniskt strul.

– Vi var oroliga för att allt inte skulle fungera och samlade därför förbundsledning, stämmopresidium och sekretariat i en lokal. Förmodligen hade ombudens ljudupplevelser blivit bättre om var och en suttit på sin kammare.

Vad tar du med dig från årets stämma?

– God stämning, att det verkar finnas förståelse för förbundets problem och så förstås att jag blev omvald en gång till.

Har pandemin påverkat prioriteringarna i släktforskarrörelsen?

– Inte prioriteringarna men möjligheterna att göra det som prioriterats. Släktforskardagar och otaliga möten och evenemang har fått ställas in eller omvandlas till digitala.

Mötesformer och dödboksprenumeration

Stämman beslutade med 74 röster mot 9 att godkänna den redovisade flerårsplanen och avgiften för medlemsföreningarna fastställdes till 24 kronor per medlem.

Sex motioner hade kommit in, men inte heller de bjöd på någon större dramatik. Ombuden röstade för att frågan om förbundsstämman ska hållas på en vardag eller helg skulle bordläggas för att styrelsen skulle kunna utreda de stadgemässiga förutsättningarna.

I frågan om samrådskonferensen ska hållas på distans eller inte landade man i beslutet att titta närmare på så kallade hybridvarianter – där deltagarna både kan ses på plats och på distans.

En fråga som engagerat många är om och när förbundets populära databaser på dvd, exempelvis Sveriges dödbok, ska kunna tillhandahållas även som en prenumerationstjänst på nätet. I sitt yttrande meddelade förbundsstyrelsen att man redan börjat planera för framtida digitala produkter och prenumerationer och att man hoppas kunna lansera databaser i abonnemangsform under hösten/vintern 2021. Det bifölls av stämman.

 

Annonser