I lördags var det som bekant Släktforskningens dag, med temat Officerare och soldater – deras liv och bostäder. Hos släktforskarföreningarna har det sjudit av aktivitet och på många håll uppmärksammades festligheterna i lokalpressen.

Spännande föreläsningar och nyfikna besökare som köar utanför släktforskningslokalen. Om man får tro de släktforkarföreningar som har hört av sig till redaktionen så har årets Släktforskningens dag varit en succé.

På många håll har även lokalpressen varit närvarande. Därför har vi lite längre ned samlat länkar till de artiklar som högtidsdagen har gett upphov till. I de flesta fall finns tyvärr artiklarna bakom betalväggar, men vi vill ändå passa på att tipsa om var den nyfikne kan läsa mer.

Umea slf dag 2020På Umeå stadsbibliotek var det fullt bland datorerna, där Södra Västerbottens släktforskare utlovat hjälp med släktforskningen. Foto: Carl-Oskar Lundström.

Umea slf dag 2020 birgitSläktforskningens dag var ett samarrangemang mellan Umeå stadsbibliotek och Södra Västerbottens släktforskare. Foto: Birgit Lindgren.

Mer om Släktforskningens dag i pressen:

"Bara en bråkdel som syns i Allt för Sverige"

Fredrik Mejster föreläste i Nässjö om sina erfarenheter som släktforskningsexpert från de sex säsonger av "Allt för Sverige" han numera har i ryggen. Smålands-Tidningen passade på att intervjua honom om arbetet med TV-serien och hur man hittar släktband som sträcker sig över Atlanten.

"Ett detektivarbete att ta sig bakåt i tiden"

I en längre artikel i Västerbottens-Kuriren fick vi några dagar innan Släktforsknigens dag lära känna träffa Mikael Björkman, som är vice ordförande i Södra Västerbottens släktforskare.

Släktforskningens dag i Västra Mälardalen (fri artikel)

I Magazin24 kan du läsa om Föreningen Västra Mälardalens Släktforskares aktiviteter på inte mindre än tre orter.

Detektivarbete i döda släktingars sällskap – kanske finner man en farfar som begravdes i en brunn

I Helsingborgs dagblad får vi träffa Kullabygdens släktforskare i Höganäs, där föreningens medlemmar hjälpte besökare att göra intressanta släktfynd.

De berättar om sina släktingars spännande öden

Sydsvenskan besökte stadsbiblioteket i Lund där de intervjuade besökande släktforskare under Släktforskningens dag.

I tidningen Sydöstran får vi träffa Ann-Margret Kjellander och Arne Sörlöv från Blekinge Släktforskarförening som hjälpte besökare att hitta sina rötter under Släktforskningens dag.

Nationell dag för att söka sina rötter

Under Släktforskningens dag öppnades dörrarna till Tidaholms stadsbiblioteks källare för att välkomna människor som var nyfikna på släktforskning med tema soldater. Arrangörer var Tidaholms Genealogiska förening tillsammans med studieförbundet Vuxenskolan och tidningen Västgöta Bladet var på plats.

Släktforskning avslöjade oönskade rötter

I Halmstad gjordes både oväntade och oönskade släktfynd under Släktforskningens dag.

DNA-tester har gett släktforskningen ett uppsving

Släktforskningens dag på Strömstad museum, där besökarna fick lyssna till spännande fakta om DNA-forskning och om hur livet som soldat kunde te sig under 1700-talet.

Officerare och soldater i centrum vid släktforskning

Det var stort intresse för Släktforskningens dag på Falbygdens Museum i Falköping på lördagen. Temat var Officerare och soldater – deras liv och bostäder.

Stort intresse för släktforskningens dag

Tjust släktforskarförening fick besök av VästerviksTidningen.

Många nyfikna på sin egen historia i Vilhelmina

Folkbladet rapporterade från Vilhelmina, där det var många som ville kolla upp sin släkts historia när släktforskningens dag arrangerades på lördagen.

Släktforskardag med militärt tema

 Värmlands Folkblad om Släktforskniongens dag i Karlstad där Värmlands Släktforskarförening tog emot på Arkivcentrum.

Släktforskningen får draghjälp av tv

Även tidningen NWT var på plats på Arkivcentrum i Karlstad.

Firade släktforskningens dag

Tidningen Fryksdalsbygden uppmärksammade Släktforskningens dag i Sunne.

Om soldater och deras historia

I Lidköping föreläste Gerd Johansson om indelningsverket och vad släktforskare som jagar soldater bör veta.

Soldater intog biblioteket i Lidköping

Lidköpingsbygdens släktforskarförening höll till på biblioteket i Lidköping. I sällskap med föreningen Skaraborgs historiska infanteriregemente som visade upp äldre uniformer.

 

 

 

Annonser