I år är det Claes Westling, ställföreträdande landsarkivarie i Vadstena, som blir mottagare av Bengt Cnattingius pris. Han prisas för de insatser som har gjort honom till en central person i arbetet med det östgötska kulturarvet, bland annat inom släktforskningen.

claes westlingClaes Westling. Foto: Crister Lindström.Styrelsen för Östergötlands museum delar varje år ut priset till en organisation, forskare eller museiman som forskat och arbetat i Bengt Cnattingius efterföljd rörande främst östgötsk historia, konst och kulturmiljövård.

I motiveringen för priset framålls bland annat Claes Westlings betydande roll när det kommer till utvecklingen av Landsarkivet i Vadstenas interna arbete, men även de samarbeten och utbildningsinsatser som riktats utåt, bland annat mot hembygds- och släktforskarrörelsen. Här kan du läsa hela motiveringen

Kändis i släktforskarvärlden

Inom släktforskarrörelsen är Claes Westling ett bekant namn sedan många år tillbaka.

Han är författare till flertalet artiklar och böcker på släktforskningsområdet, har gett populära föreläsningar och dessutom delat med sig av sina kunskaper inom området genom flera framträdanden i både radio och TV.

År 2018 tilldelades han priset "Årets eldsjäl" av Sveriges Släktforskarförbund.

Bokaktuell

omslag släktforska i städer mindre

Claes Westling är dessutom aktuell med den nya handboken Släktforska i städer, som han skrivit tillsammans med Bo Lindwall.

Handboken riktar sig till dig med stadsbor bland anorna och lär ut grundkunskaperna för att släktforska i städer.

Fokus ligger på tiden före industrialismens genombrott under den senare delen av 1800-talet. 

Här kan du läsa mer om boken

Annonser