Det är många som gläds åt regeringens förslag att Riksarkivets digitala arkivinformation ska bli fritt tillgänglig - ett förslag som kommer att läggas fram i årets budgetproposition.

Riksarkivarie Karin Åström Iko ser ljust på framtiden. I ett pressmeddelande konstaterar hon att det "är mycket glädjande att Riksarkivet nu får möjlighet att göra samhällets digitala arkivinformation gratis för alla."

Het potatis

karinMen frågan är inte okontroversiell. ArkivDigital är ett av de släktforskningsföretag som har gått ut med att de befarar att drabbas av den plötsliga ändringen av konkurrensförhållandena i branschen. Karin Åström Iko nämner att hennes "förhoppning är att innovatörer tar chansen och skapar bra produkter för medborgarna." - I en telefonintervju för Rötter utvecklar hon:

- Vi har diskuterat det här tidigare med aktörer som till exempel ArkivDigital. Vi är ju ingen konkurrent på det viset att vi inte kommer ägna oss åt utveckla smarta lösningar eller produkter som är anpassade efter användarnas specifika intressen. Vår förhoppning är att vår data i stället ska ge upphov till helt nya produkter. Kanske för släktforskare, kanske för skolor och liknande.

Öppnar för nya digitaliseringar

Riksarkivet planerar att genomföra förändringen mot öppen och fri digital arkivinformation i två steg. Först tas abonnemangsavgiften till den digitala forskarsalen bort. I ett andra steg görs informationen tillgänglig som öppen, länkbar och maskinläsbar data.

- Den tekniska lösningen är någonting vi kommer att behöva utveckla. Det handlar om att paketera om så att datan blir mer lättillgänglig och lättare att länka samman med annan kunskap, säger Karin Åström Iko.

Hon tillägger att det i dagsläget bara är en bråkdel av allt arkivmaterial som är digitaliserat och tanken är att det nu ska fyllas på med helt nya digitaliseringar. Vad som kommer att prioriteras är exempelvis sådant som "hänger ihop" med tidigare digitaliserat material eller sådant som riskerar att gå under på grund av ålder eller slitage.

Vill nå fler

Släktforskare i dag den enskilt största gruppen av användare som hittills använt sig av Riksarkivets digitaliserade arkivhandlingar. Förhoppningen är nu att ännu fler ska ta del av dem.

- Det kan handla om medicinhistoriker, etnologer med flera. I vår strävan i dag efter ett mer hållbart samhälle kan vår otroliga arkivskatt faktiskt vara till hjälp. Vi hoppas att det här ska ge helt nya möjligheter, säger Karin Åström Iko.

Bild: Karin Åström Iko, Riksarkivarie
Fotograf: Jenny Odell, Riksarkivet

Annonser