historiska kartorLantmäteriets tjänst Historiska kartor är populär bland släktforskare. Bild: Geometrisk avmätning 1721 Avseende Länna socken, Norrlänna nr 1-5. Foto: Lantmäteriet
Lantmäteriets e-tjänster Historiska kartor och Arkivsök stängdes nyligen ned på grund av säkerhetsskäl. Nu öppnar delar av karttjänsten igen.

Lantmäteriet har sedan den 24 maj begränsat åtkomsten till handlingar och information på sin webbplats på grund av en säkerhetsrisk. Det innebär bland annat att tjänsten Historiska kartor har hållits stängd.

Sedan dess har Lantmäteriet arbetat med att lösa problemen för att kunna öppna upp delar av karttjänsterna igen. Som en del i det arbetet öppnas nu delar av e-tjänsten Historiska kartor. Förändringen gör det möjligt att se kartor och akter för åren 1628 till 1873, som Lantmäteriet bedömer inte omfattas av sekretess. 

Samverkar med berörda myndigheter

Orsaken till åtgärderna, som även gäller flera andra av Lantmäteriets tjänster, är att ”säkerställa att sekretessbelagd information inte når fel händer”. På sin webbplats skriver myndigheten att det inte är möjligt för dem att uttala sig om vilken typ av information som har lämnats ut, och inte heller i vilken grad den utlämnade informationen har åsamkat samhället någon skada.

Lantmäteriet skriver vidare att de inte heller kan uttala sig om vem eller vilka som kan ha fått tag på den sekretessbelagda informationen. Men att de "samverkar i detta med särskilt berörda myndigheter och andra aktörer".

Gå till Historiska kartor på Lantmäteriets webbplats

Senaste nytt

Annonser