historiska kartorLantmäteriets tjänst Historiska kartor är populär bland släktforskare. Nu hålls den tills vidare stängd av säkerhetsskäl. Bild: Geometrisk avmätning 1721 Avseende Länna socken, Norrlänna nr 1-5. Foto: Lantmäteriet
Lantmäteriets e-tjänster Historiska kartor och Arkivsök är tillfälligt avstängda på grund av säkerhetsskäl. Det är oklart när tjänsterna kan bli tillgängliga igen.

Lantmäteriet har sedan den 24 maj begränsat åtkomsten till handlingar och information på sin webbplats på grund av en säkerhetsrisk. Det innebär bland annat att den bland släktforskare mycket populära tjänsten Historiska kartor tills vidare hålls stängd.

Samverkar med berörda myndigheter

Orsaken till åtgärderna, som även gäller flera andra av Lantmäteriets tjänster, är att ”säkerställa att sekretessbelagd information inte når fel händer”. På sin webbplats skriver myndigheten att det inte är möjligt för dem att uttala sig om vilken typ av information som har lämnats ut, och inte heller i vilken grad den utlämnade informationen har åsamkat samhället någon skada.

Lantmäteriet skriver vidare att de inte heller kan uttala sig om vem eller vilka som kan ha fått tag på den sekretessbelagda informationen. Men att de "samverkar i detta med särskilt berörda myndigheter och andra aktörer".

Ingen prognos för närvarande

Hur länge det kan komma att dröja innan tjänsten Historiska kartor åter är i gång finns det i dagsläget inte något svar på.

– Vi jobbar med full kraft på att få upp våra tjänster igen, men vi kan i nuläget tyvärr inte ge ett klart svar på när tjänsterna kommer vara uppe, eller hur vi eventuellt har behövt anpassa för att bättre möta säkerhetskrav. Information kommer att publiceras kontinuerligt på vår webbplats, säger Malin Klintborg, uppdragsledare för arbetet med att återgå till full servicenivå på Lantmäteriet. 

Läs mer på Lantmäteriets webbplats

Senaste nytt

Annonser