slaktforskartyper
Nu när Sveriges dödbok finns både som databas på usb-sticka och som abonnemangstjänst på nätet är det många som ställer sig frågan vilken version som egentligen passar dem bäst. Här är en vägledning för dig som känner dig osäker på viken forskartyp du tillhör. 

Vi här satt ihop en liten guide där de vanligaste typerna av ”homo genealogiens” (begrepp myntat av Ted Rosvall) presenteras i syfte att göra det tydligt vilken släktforskartyp som gynnas bäst av vilken produkt – Sveriges dödbok webb eller Sveriges dödbok 9 på usb. 

 

släktdetektiven
Följer du hellre din intuition och följer upp ett ”hett” spår än att ta dig an mer ointressanta släktingar i turordning? Släktforskar du lika gärna åt andra som åt dig själv? Är du noggrann med källkritik och att dokumentera din forskning? Då är du förmodligen en släktdetektiv i själen.

Denna typ av släktforskare är inte sällan föreningsaktiv och kan ses i såväl föreningens forskarsal som på arkivet, om hen inte fastnat framför datorn på hemmakontoret förstås. Tillhör du den här typen kan du ha behov av båda versionerna av dödboken. Och en partner eller en app i mobilen som påminner dig om när det är dags att sova eller äta. Förstoringsglas och tillhörande Sherlock Holmes-hatt som accessoarer är valfritt.

Föreslagna produkter:

Sveriges dödbok webb

Sveriges dödbok 9 (usb)

 

professorn
Det här en släktforskartyp, syftandes på dig som tycker om att gå riktigt på djupet i din släktforskning genom att belysa det historiska sammanhanget som din släkting levde i. Och som ibland kanske glömmer att vi lever 2024 och inte 1824.

Funderar du till exempel mer på medellivslängden i byn din släkting levde i på 1860-talet än på vad du ska äta till middag? Vill du absolut veta om fiskare levde längre än smeder? Skriver du kanske på en femhundrasidig faktabok om hur släkten levde och den tid de rörde sig i? Då är det databasen på usb som gäller. Den versionen av dödboken har nämligen flest avancerade sökmöjligheter. 

Faktum är att både grundliga släktforskare och bland annat medicin-, ekonomi-, och historieforskare använder sig av dödboken för att ta fram intressant statistik.

Föreslagna produkter:

Sveriges dödbok 9 (usb)


den nyfrälsta
Den här typen kan nog de flesta av oss känna igen oss i. Alla har vi en gång varit nybörjare och gemensamt för de nyfrälsta släktforskarna är att de vill att det ska gå snabbt och vara enkelt att släktforska. Tålamod, eller att stå och tveka vid strandkanten, finns inte så mycket till övers för. Man vill bara kasta sig i, och fort ska det gå.

Eftersom andan kan falla på lite när som helst i det här stadiet då du nyligen har sett ljuset, till exempel när du är på besök hos familjemedlemmar som plötsligt levererar uppgifter om tidigare okända släktingar, är det förstås webbversionen av dödboken som gäller. Idealt i kombinationspaketet med magasinet Släkthistoriskt Forum för inspiration och vägledning.

Utrustad med sin smarta telefon, och med glasögonen rejält nedhasade på nästippen, kan den här typen plötsligt hittas släktforskande gömd bakom soffan hos släkt eller vänner. Den kan även ses djupt försjunken på bussen, tåget, i köpcentrumet eller, vid vackert väder, på en bänk i parken.

Föreslagna produkter:

Sveriges dödbok webb

 

fanatikern
Går det inte en dag utan att du släktforskar? Skulle din tillvaro rämna om du inte skulle ha tillgång till din dödbok när du behöver den? Pratar du ofta släktforskning med dig själv? Då går du troligtvis under beteckningen släktforskningsfanatiker.

Tillhör du den här typen lär du redan ha slagit till på båda versionerna av dödboken. Med databasen på usb kan du göra de lite mer udda sökningarna hemma framför datorn och snabba sökningar i webbversionen när du är på språng. Då ditt fanatiska släktforskningsintresse gör att du ändå inte hinner (eller har lust) att spendera dina pengar på resor, shopping eller andra värdsliga nöjen är den extra utgiften försumbar. 

Föreslagna produkter:

Sveriges dödbok webb

Sveriges dödbok 9 (usb)


Bildkällor: Släktdetektiven: Library of Congress https://www.loc.gov/item/2014690659/
Professorn: Einar Torgny/Västergötlands museum (Digitalt Museum 1M16-2016-3-44-A).
Den nyfrälsta: Okänd upphovsperson, bilden figurerar i olika listor över ”roliga viktorianska foton”.
Fanatikern: Porträttfynd #169909, fotograf: Augusta Kindahl.

Senaste nytt

Annonser