XLM.CL003202 5 sparaTömning av barnsparbössor på Gefleborgs Läns Sparbank 1940. Foto: Carl Larssons Fotografiska Ateljé AB/Länsmuseet Gävleborg.
Släktforskning har blivit en hobby som många lägger mycket pengar på. Men behöver det vara så? Absolut inte! Här är fem tips som ger dig som vill hålla i slantarna mycket släktforskning för en liten peng.  

1. Gå med i en förening

Spargris_smalands_museum.jpgSpargris formgiven av Gunnar Ander, Lindshammars glasbruk. Foto: Jörgen Ludwigsson/Kulturparken Småland/Smålands museum.Ett medlemskap i en släktforskarförening kostar ofta inte mer än ett par hundralappar. För dem får du ofta tillgång till en föreningslokal med datorer där alla de största släktforskningsprogrammen och databaserna är installerade, en medlemstidning, föreläsningar, kurser och andra släktforskningsrelaterade aktiviteter gratis eller till självkostnadspris.

Om man skulle mäta den kunskap man får tillgång till i förhållande till det pris man betalar måste ett medlemskap i en släktforskarförening vara bland det mest prisvärda man kan investera i. 

Här på Rötter kan du enkelt söka upp en förening via landskap eller med hjälp av en kartfunktion: Klicka här för att hitta en förening nära dig


2. Håll koll på förbundets medlemsrabatter

Inte nog med att du kan få gratis tillgång till mycket genom din förening. Genom ditt medlemskap får du dessutom rabatt på det du vill köpa för egen del i bland annat Rötterbokhandeln, på abonnemangstjänster och på andra resurser för släktforskare. Du kan till exempel få rabatt på abonnemang från Ancestry.

Inte minst får föreningsmedlemmar en oslagbar rabatt på hela 100 kronor på Släkthistoriskt Forum och Sveriges dödbok webb. Rabattkoden får du av din förening.

Här kan du läsa mer om de rabatter som föreningsmedlemmar får tillgång till

valaffisch NMA.0034419Valaffisch från 1920-talet. Foto: Nordiska museet.3. Passa på vid kampanjer

Funderar du på att ta ett dna-test i släktforskningssyfte? Då bör du hålla koll hos de stora test-företagen kring mors dag, fars dag, jul, påsk och andra högtider, då de brukar erbjuda generösa rabatter på sina olika test.

Samma sak gäller förstås för släktforskningsföretagen i stort. Du som kan ge dig till tåls kommer förr eller senare få ett erbjudande som är betydligt mer generöst än ordinarie pris.

4. Samarbeta med andra släktforskare

Det här anknyter förstås till punkt ett. Det är lätt att hitta släktforskarkolleger att samarbeta med i en förening. Men det går förstås även bra att kroka upp med en kompis som har tillgång till böcker och abonnemang som inte du har. Har du i din tur tillgång till andra program kan ni dela lika och bli ett oslagbart släktforskningsteam.

Viktigt att nämna i sammanhanget är att piratkopiering, det vill säga att du lånar ett abonnemang eller kopierar en produkt för privat bruk är ett brott mot lagen.

Men social samvaro är viktigt för vår hälsa. Att mötas, för att till exempel utföra en uppgift tillsammans med andra är sådant som får oss att må särskilt bra. Inte minst mår vår släktforskning prima med hjälp av nya infallsvinklar då och då. Win-win!

5. Hitta till gratis-resurserna

Det finns en mängd resurser på nätet som hjälper dig i jakten på ­förfäderna – utan att det behöver kosta en krona! Varje år tipsar vi om ett helt gäng gratissidor för släktforskaren, som erbjuder allt ifrån kyrkböcker, befolkningsregister, gravar, porträtt, gamla dagstidningar och ­mycket mer.

Du kommer säkert hitta någonting du inte kände till sedan tidigare bland de här drygt femtio tipsen: Här är gratissidorna för släktforskaren 2024 (länk)

Annonser