foredragshallare
Årets tappning av sommarens stora släktforskarmässa bjuder i år på mycket av allt. Eller vad sägs om tips på hur du hittar släktingar i städer, sanningen bakom ett av årets stora journalistiska avslöjanden, historisk mat och "speedforskning"? Allt detta och mycket mer ryms i årets späckade föredragsprogram. Här är tio av årets höjdpunkter.

I listan nedan får du även veta var och när föredraget äger rum, med föredragshallens nummer inom parentes. Programmet i sin helhet hittar du på www.sfd2024.se.

Väck liv i din släktforskning

Databaser, kyrkböcker och släktforskningsprogram i all ära. Ibland kan även inbitna släktforskare behöva en inspirerande paus. Här är några föredrag som vi tror kan ge oss det där sköna avbrottet och samtidigt helt nya idéer och uppslag till vår forskning:

1. Häxförföljelse, Djupdykning i Malmöprocesserna på 1500-talet


dick harrisonDick Harrison.Föredragshållare:
Dick Harrison, professor i Historia vid Lunds universitet
Tidpunkt och plats: Söndag kl 14:00 (F300)

Få en unik inblick i häxprocesserna i Skåne under 1500-talet med Dick Harrison. I sitt föredrag lär han oss mer de omfattande processerna i Malmö och andra sydsvenska landskap som lydde under den danska kronan.

Vad var det som fick folk i Danmark, och senare Sverige, att rannsaka och bränna folk – framför allt kvinnor – för brott som inte ens existerade?

Det är förstås inte en helt lätt fråga, men kanske kan Dick Harrison ta oss några steg närmare svaret.

2. Arkivforskning som källa till romanskrivande

Petra Nyberg bild 1Petra Nyberg. Foto: privat.
Föredragshållare:
Petra Nyberg, arkivarie vid Riksarkivet i Lund och författare
Tidpunkt och plats: Söndag kl 12:30 (F80)

Upptäck hur arkivforskning kan berika romanskrivande i Petra Nybergs föredrag. Genom att dela med sig av sin erfarenhet av att använda arkivkällor som inspiration för sina egna romaner, tar Petra oss med på en resa genom historien och litteraturens värld.

Lär dig hur autentiska händelser och källor kan vävas in i fiktiva berättelser och skapa en starkare koppling till det förflutna.

3. Speedforskning


Föredragshållare:
Fredrik Mejster och Niklas Hertzman
Tidpunkt och plats: Lördag kl 12:30 (F300) OCH Söndag kl 09:30 (F300)

Fredrik Mejster och Niklas Hertzman står i år för ett helt nytt koncept bland föredragen, nämligen "speedforskning". En inbjuden gäst kommer att live på scenen få hjälp av de snabba experterna med de första stegen i sin släktforskning och förhoppningsvis finns det någon spännande händelse de kan dyka ner i och hitta mer uppgifter kring.

Lär dig hur enkelt och fängslande det kan vara att släktforska med hjälp av den senaste tekniken och sökbara register. Oavsett om du är nybörjare eller redan har lite erfarenhet, är du garanterad en timme fylld med inspiration, insikter och oväntade upptäckter.

4. En förlorad värld

oregan webbChristopher O’Regan. Foto: privat.
Föredragshållare:
 Christopher O’Regan, populärhistoriker och författare
Tidpunkt och plats: Söndag kl 11:00 (F300)

Med Christopher O’Regan som guide tar vi oss tillbaka till 1700-talets Stockholm.

Upptäck den sista guldåldern i Sveriges historia genom Christophers levande berättelser och djupa kunskap om stadens myter och legender.

Ett föredrag som inte bara för historieentusiaster utan för alla som vill följa med på en minnesvärd resa genom tid och rum.


5. Mat då och nu


jan boris mollerJan-Boris Möller. Foto: privat.Föredragshållare:
Jan Boris-Möller, entreprenör och kock
Tidpunkt och plats: Lördag kl 14:10 (F120)

Utforska matlagningens vetenskapliga sida med Jan Boris-Möller. Genom att ifrågasätta traditionella metoder och ingredienser tar Jan oss med på en resa genom matens historia och framtid.

Han har alltid förundrats över varför matlagningen inte har utvecklats i större utsträckning och ifrågasätter exempelvis bruket av ströbröd och ägg i köttbullar, och undrar om det verkligen är smakmässigt motiverat eller bara en gammal vana. Få nya perspektiv på våra  klassiska rätter och låt dig inspireras att tänka utanför boxen i köket.

Omvälvande upptäckter
och avslöjanden med dna

Under de senaste åren har många släktforskare fått sig en rejäl överraskning, en del har blivit tvungna att skrota stora delar av sin släktforskning och andra har lyckats lirka upp låsta dörrar genom nya kunskaper om sitt tidigare dolda ursprung. Hur? Genom dna-släktforskning förstås! Här är några spännande föredrag som berättar om det:

Sandra Englund webbSandra Englund. Foto: privat.6. Mina romska rötter


Föredragshållare:
Sandra Englund, fotograf och släktforskare
Tidpunkt och plats: Söndag kl 14:00 (F80)

I Sandra Englunds föredrag får vi följa med på hennes upptäcktsfärd genom sina tidigare okända romska rötter.

Vi får också en glimt av en rik kultur med ett okänt förflutet i detta gripande föredrag, som lyfter personliga erfarenheter av släktforskning, dna-testning och de historiska orättvisorna som romer har drabbats av. 


7. Stulna spermier – Om hur släktforskning och
DNA-tester avslöjade en svensk vårdskandal

mejster webbFredrik Mejster. Foto: Adam Stark.Föredragshållare: Fredrik Mejster, skribent och researcher
Tidpunkt och plats: Söndag kl 12:30 (F300)

Fredrik Mejster låg tillsammans med två kollegor bakom den prisade dokumentären ”Den svenska spermieskandalen” som sändes i SVT:s grävande program Uppdrag granskning.

I sitt föredrag berättar han mer om den nya dna-teknikens roll i släktforskningen och hur vi genom att kombinera traditionell släktforskning med modern dna-testning kan avslöja tidigare okända släktband och historiska hemligheter.

Släktforskning i Skåne och Danmark

Under släktforskardagarna kommer det även att hållas en rad föredrag som knyter an till regionen. Både Malmö, Skåne och Danmark, som Skåne ju var en del av fram till 1658, har alla särskilda förutsättningar för släktforskning.

Har du släkt i trakterna bör du ha särskilt stor glädje av dessa föredrag:

8. Forska på stadsbor under slutet
av 1600-talet och början av 1700-talet

anette sarnasAnette Sarnäs. Foto: privat.
Föredragshållare:
Anette Sarnäs, arkivarie på Malmö stadsarkiv

Tidpunkt och plats: Lördag kl 11:00 (F120)

Att forska om stadsbor under slutet av 1600-talet och början av 1700-talet kan vara en utmaning, särskilt där de flesta kyrkböcker saknas.

I detta föredrag delar arkivarien Anette Sarnäs med sig av sin forskning om bland andra sockerbagaren Lorentz Steinfelt som levde i Malmö under denna period. Vi får också veta mer om hur vi kan lägga ett pussel av olika källor för att kartlägga våra släktingars liv i staden.

9. Ståndssamhället i vardagen. Malmö under 1700-talet

lars edgrenLars Edgren. Foto: privat.
Föredragshållare:
Lars Edgren, professor emeritus i historia vid Lunds universitet

Tidpunkt och plats: Lördag kl 14:10 (F80)

Gå bortom skolboksbilden av ståndssamhället och utforska den komplexa sociala ordningen i Malmö under 1700-talet. Lars Edgren tar oss med på en resa genom stadens vardagsliv med fokus de sociala relationerna.

I staden befästes klasstillhörigheten genom bland annat administrativa rutiner, i hur befolkningen ordnade sig i kyrkan och i vilka begravningsplatser de tilldelades.

Vill du förstå varför stadens bödel hade svårigheter att få sin hustru begravd eller varför det krävdes sex likbärarlag i en liten stad? Då är detta ett föredrag för dig.

10. Släktforskning i Danmark

kaj jensenKaj Jensen. Foto: privat.
Föredragshållare:
Kaj Jensen, släktforskare, författare och föredragshållare

Tidpunkt och plats: Lördag kl 12:30 (F80)

Få en översikt över grunderna för släktforskning i Danmark på distans. Kaj Jensen delar med sig av olika metoder och resurser för att utforska danska släktband och vägleder dig genom din forskningsresa. Kaj Jensen är aktuell med boken Släkforska i Danmark, som släpps av Sveriges  i sommar. 

Tips: Även Torben Albret Kristensen ger en introduktion till de viktigaste databaserna för släktforskning i Danmark i sitt föredrag Databaser i Danmark för släktforskare, som hålls på söndagen kl 14:00 (i F40).

Många fler spännande föredrag

Detta är bara ett urval av alla spännande föredrag som kommer att hållas under Släktforskardagarna i Malmö. På www.sfd2024.se hittar du utförliga presentationer av samtliga föredrag och föredragshållare. 


Mer om Släktforskardagarna i Malmö

cropped Logotyp headerI år hålls Släktforskardagarna i Malmö den 24-25 augusti. Malmö släktforskarförening är årets arrangerande förening.

Aktuell information finns att hitta på Släktforskardagarnas hemsida sfd2024.se.

Följ arrangemanget på Facebook: Släktforskardagarna i Malmö
och Instagram: Släktforskardagarna (@slaktforskardagarna)

 

Annonser