fredrik mejster m fl guldspadenFredrik Mejster, Lisa Jarenskog och Nadja Yllner tog i helgen emot Guldspaden för sin dokumentärserie om den svenska spermieskandalen. Foto: privat.
Under helgens Guldspaden-gala prisades släktforskningsexperten Fredrik Mejster, tillsammans med journalisterna Nadja Yllner och Lisa Jarenskog för arbetet med "Den svenska spermieskandalen". Här berättar han mer om arbetet som ledde fram till det stora avslöjandet och om hur sveriges släktforskare varit helt avgörande för att sanningen kunnat uppdagas.

Guldspaden delades ut för flera olika kategorier vid Föreningen Grävande Journalisters årliga grävseminarium i Gävle nu i helgen, den 22–23 mars. Fredrik Mejster, dna-släktforskningsexpert, som tidigare har arbetat med flera släktforskningsrelaterade tv-program, är en av de tre bakom dokumentärserien om spermiestölderna, som gjordes för SVT-programmet Uppdrag granskning.

Motiveringen för det prestigefulla priset, inom kategorin Etermedia Riks Dokumentär, löd: "För att gång på gång ha avslöjat den chockerande sanningen om hur barn blev till när läkare lekte Gud".

Han är fortfarande i ett glädjerus efter helgens firande. 

– Ja, vad ska man säga? Jag svävar på moln just nu. Det är helt magiskt. Fantastiskt att få en så här fin utmärkelse som belöning för sitt arbete. Vi grävde i cirka ett och ett halvt år och det var periodvis väldigt intensivt. Men samtidigt väldigt roligt och lärorikt, säger Fredrik Mejster när vi ringer upp honom på måndagsmorgonen. 

Hade ni blivit meddelade i förväg eller kom utmärkelsen som en överraskning?

– Det var en total överraskning. Vi var flera som trodde att en annan av de fem nominerade i kategorin skulle ta hem priset. Men när det visade sig att det var vi...det var en chock. Ingen av oss hade förberett något tal och på scenen råkade jag riva ned micken två gånger, så det märktes nog att det inte var vad vi väntat oss. 

Började under arbetet med Genjägarna

Fredrik Mejster berättar om upprinnelsen till de totalt fyra dokumentärfilmerna. Det var under arbetet med ett annat släktforskningsrelaterat SVT-program, Genjägarna, som han och kollegan Lisa Jarenskog upptäckte konstigheter när de grävde i en faderskapsgåta. En av programmets deltagare var donatorbarn och ganska snart visade det sig att handlingarna om hennes donator, som hon hade rätt till, inte fanns. 

– Bara det var ju ett allvarligt missförhållande, men när vi började gräva i det hittade vi bara fler och fler missförhållanden, fortsätter Fredrik Mejster.

Det hela resulterade i en första, sedan en andra, tredje och fjärde dokumentär för Uppdrag Granskning. 

Spermieskandal som bara växte

I den första, Sveket mot donatorbarnen, berättades bland annat om Emelie, vars donator visade sig inte alls vara en frivillig donator, utan en man som sökt till fertilitetskliniken i ett helt annat syfte.

I de tre följande dokumentärerna, SpermiestöldenDe värnpliktiga och experimentet och Doktorns spermier kunde grävteamet bland annat avslöja att fler män utan vare sig vetskap eller medgivande hade blivit fäder till donatorbarn och att donatorbarn blivit till på fler otillåtna sätt. Det hade inte rört sig om enstaka misstag utan om systematiska övergrepp med enorma konsekvenser.

De fyra dokumentärerna klipptes senare ihop till en längre dokumentär, men namnet Den svenska spermieskandalen (Här kan du se den på SVT Play).

Ett stort avslöjande brukar ge ringar på vattnet och så är det även i det här fallet. Fredrik Mejster berättar att två av de ofrivilliga fäderna just nu prövar sina ärenden i Europadomstolen, då de i Sverige klassats som preskriberade.

Diskussioner förs också om ett nationellt donatorregister som ett sätt att förebygga nya missförhållanden, som till exempel att donatorer vänder sig till flera olika regioner för att kunna ge upphov till fler donatorbarn än vad som är tillåtet. 

Även norrmän vill få svar

Fredrik Mejster berättar att man även i Norge har fått upp ögonen för den svenska spermieskandalen. Därför ska han och Lisa Jarenskog i april delta på SKUP, som är den norska motsvarigheten till helgens grävseminarium i Gävle. 

– Det finns redan uppmärksammade fall i Norge. Två av barnen vi hittade i vårt tredje reportage (De värnpliktiga och experimentet), var barn till norska par som kommit till Sverige för fertilitetshjälp. Men det har hittills varit ganska okänt i Norge.

Det är inte omöjligt att det blir fler avslöjanden i framtiden, men just nu arbetar Fredrik Mejster och Lisa Jarenskog med ett helt annat tv-program med släktforskning som bärande ingrediens. Programmet, som har sänts tidigare och som nu får en ny säsong, kommer att sändas i höst.

– Mer än så kan jag tyvärr inte säga i dagsläget, säger han.

Men han vill däremot gärna lägga till ett erkännande till många av landets släktforskare apropå den nu prisade dokumentärserien.

– Det här grävet hade inte varit möjligt utan alla släktforskare som dna-testat sig.

Tungt journalistpris

Guldspaden är ett prestigefyllt pris inom svensk journalistik som sedan 1991 har delats ut av Föreningen Grävande Journalister. Det tilldelas personer som genom engagerad och kunnig journalistik har avslöjat eller skildrat väsentliga förhållanden som allmänheten tidigare inte varit medvetna om.

Här kan du läsa mer om årets alla pristagare

 

Annonser