Vill du ha en bra grund i din släktforskning lönar det sig att ta hjälp av andra. Foto: Okända kvinnor, Fr. G. Klemming.Vill du ha en bra grund i din släktforskning lönar det sig att ta hjälp av andra. Foto: Okända kvinnor, Fr. G. Klemming.

Med vägledning från erfarna forskare och tillgång till bra resurser kan du förbättra din släktforskningsteknik och utforska nya källor. Här är fem goda anledningar till att en släktforskningskurs i vår kan vara nästa steg i din släktforskningsresa.

1. Lär dig använda forskningsverktyg och tekniker

En kurs i släktforskning ger dig möjlighet att lära dig hur man effektivt använder olika verktyg och tekniker. Det kan vara precis vad som behövs för att hitta till nya källor, register och andra resurser som är användbara i släktforskningen. En kurs kan också ge inspiration till hur du på bästa sätt kan dokumentera dina forskningsresultat.

2. Få vägledning från erfarna forskare

Genom många släktforskningskurser får du tillgång till vägledning och stöd från erfarna släktforskare. Inte minst när det kommer till mer utmanande delar av släktforskningen, som till exempel dna-släktforskning och texttydning, kan deras kunskap vara till ovärderlig hjälp.

3. Utforska det historiska sammanhanget

Släktforskning handlar inte bara om att hitta namn och datum. Det handlar också om att förstå de historiska och kulturella sammanhang dina förfäder levde under. Genom att gå en kurs får du möjlighet att lära dig mer om de platser och tidsperioder som är relevanta för din forskning. I synnerhet om den arrangeras av en lokal släktforskarförening, som ofta sitter på mycket av den sortens kunskap.

4. Få ny fart och inspiration

Skriver du på en släktbok som inte blir klar? Har du några irriterande luckor i släktträdet som du aldrig lyckas fylla? Då kan du behöva pröva helt nya banor för att hitta tillbaka till arbetslusten. En kurs kan hjälpa dig lösa problem och komma förbi hinder som har bromsat din släktforskning. Du kan också få upp ögonen för helt nya databaser, samlingar och arkiv som gör forskandet spännande igen.

5. Träffa andra släktforskare

Genom att gå en kurs blir du en del av en ny gemenskap. Att lära känna andra, som delar ditt intresse för släktforskning kan vara givande på flera sätt. Samtidigt som du får chansen att knyta nya vänskapsband får du även möjligheten att utbyta erfarenheter, tips och idéer med andra forskare.

Här hittar du kurser i släktforskning

Nybörjarkurser i släktforskning anordnas bland annat av släktforskarföreningar och studieförbund. I Rötters kalendarium hittar du en del av de kurser som anordnas av landets släktforskarföreningar. Välj Kurs i rullisten Välj kategori till höger för en snabb överblick.

Hittar du inte det du söker kan du också kontakta den eller de föreningar som ligger inom räckhåll – det händer att kurser inte annonseras i kalendariet. Här hittar du din närmaste släktforskarförening

Du kan också hitta kurser i släktforskning hos de här arrangörerna:

MarinderkursJan-Henrik Marinder hjälper kursdeltagarna att hitta sina förfäder. Foto: Thomas Isaksson.

Kom igång med din släktforskning

Köp en bra nybörjarbok

Vill du hellre lära dig släktforska på egen hand så hittar du både grundkursböcker och annat material för nybörjare i Rötterbokhandeln, Sveriges Släktforskarförbunds nätbokhandel.

Kom igång med din släktforskning är ett exempel på en pedagogisk grundkursbok som även fungerar utmärkt för självstudier.

Se alla nybörjarprodukter här 

 

Annonser