VMKFN00004 familj 1930 webbFamiljen Eiserman 1930. Foto: Okänd fotograf/Vänersborgs museum.
Nyligen har två av de mest användbara registren för släktforskning, Riksarkivets folkräkningsdatabas och Arkiv Digitals Befolkningen i Sverige fyllts på med tusentals poster. Det gör det lättare att hitta uppgifter om många av våra släktingar från nyare tid.

På grund av dataskyddsförordningen (GDPR) får bara personer som fötts för mer än hundra år sedan finnas sökbara i dataregister på nätet. Det innebär i praktiken att det kan vara en utmaning att släktforska på personer födda i nyare tid.

Men till glädje för släktforskare fyller både Arkiv Digital och Riksarkivet på med poster i sina register succesivt, allt eftersom 100-årsgränsen har passerats. Varje år görs dessutom församlingsböcker (som husförhörslängderna kallades efter 1895) från nyare tid tillgängliga på nätet. 

Nyligen fylldes två stora databaser på med tusentals nya uppgifter om våra släktingar som föddes för lite mer än hundra år sedan.

Nya personer från 1930 års folkräkning i RA

I Riksarkivets folkräkningsdatabas har det nyligen tillkommit 143 647 nya poster från folkräkningen 1930.

Det rör sig om personer från 63 församlingar i bland annat Kristianstads, Skaraborgs och Västmanlands län, samt Göteborgs- och Bohus län.

Totalt kan nu 2 970 547 personer sökas i Riksarkivets folkräkningsdatabas för 1930, som du hittar här.

Nära en halv miljon nya poster i BiS

I dagarna har även släktforskningsföretaget Arkiv Digital uppdaterat registret Befolkningen i Sverige (BiS) med inte mindre än 468 492 nya sökbara uppgifter från Jämtland och Örebro.

Arkiv Digital meddelar att fler sökbara uppgifter från församlingsböckerna kommer att läggas ut efter hand under året. Men bara från volymer som avslutats 1952 eller dessförinnan.

Med de senaste uppdateringarna består BiS nu av imponerande 161,5 miljoner sökbara poster, vilket gör den till en av de mest omfattande resurserna för släktforskning i landet. Här kan du läsa mer om uppdateringen.

Annonser