dodboken webb
Efter närmare trettio år som databas på cd, dvd och usb släpps Sveriges dödbok snart på nätet. Förbundet räknar med att ha webbversionen klar under april månad.  

Arbetet med att lansera Sveriges dödboks webbversion på Rötter har pågått intensivt under de senaste månaderna. I dagsläget beräknar Sveriges Släktforskarförbund att man kommer ha databasen färdig för lansering under april månad. 

Första versionen släpptes 1996  

Arbetet med att utveckla Sveriges dödbok genom projektet "Namn åt de döda", påbörjades 2002. Då hade Sveriges Släktforskarförbund redan givit ut två versioner av Sveriges dödbok, varav den första utkom 1996.

Idag är cirka 500 volontärer involverade i att tolka kyrkböckernas anteckningar och registrera nya poster i databasen, vilket är avgörande för att Sveriges Släktforskarförbund ska kunna utöka och förbättra den populära släktforskningsresursen.

Den nionde utgåvan innehåller uppgifter om födelse och död tillsammans med information om bland annat yrke och civilstånd för cirka 16,5 miljoner döda åren 1815–2022. Usb-versionen, Sveriges dödbok 9, släpptes i november 2023 och webbversionen beräknas vara klar för lansering i april 2024.

Det skiljer dödboksversionerna åt

usb eller webb

För att dödboken ska fungera bra på webben har de avancerade sökmöjligheterna behövt bli något färre än i den ursprungliga databasen. Till exempel kommer du inte kunna söka en person utifrån yrke i den nätbaserade databasen, även om den informationen finns med i posten.

Glädjande för användare av Mac-datorer är att webbversionen, till skillnad från usb-versionen fungerar oberoende av operativsystem.

Sveriges dödbok 9 på usb finns att köpa i Rötterbokhandeln. Webbversionen av databasen kommer att kunna köpas på Rötter, där den sedan nås via en inloggning. Fler detaljer kring produkterna hittar du i uppställningarna nedan.


Sveriges dödbok 9 (usb)

Inköp: Fysisk produkt med databasen på usb-sticka. Produkten finns att köpa i Rötterbokhandeln på nätet: www.rotterbokhandeln.se. 

Pris: Inköpspriset är en engångskostnad för produkten: 650 kr (ordinarie pris), 600 kr (medlemspris), 550 kr (föreningspris).

Uppdateringar: Uppdateras ej, senare versioner behöver köpas på nytt för att få tillgång till rättelser och uppdateringar av nyregistrerade uppgifter.

Systemkrav: Sveriges dödbok 9 fungerar på PC med Windows 7 eller senare. Databasen fungerar inte på Mac utan tilläggsprogram.

Sökning: Fler avancerade sökmöjligheter än i webbversionen (samma som i tidigare versioner).


Sveriges dödbok webbversion

Inköp: Beställs på Rötter, tillgång till databasen via inloggning direkt på plattformen. Beräknad lansering i april 2024.

Pris: Abonnemang som förnyas och betalas årligen: 399 kr/år, (100 kr rabatt på valfri prenumeration eller abonnemang med föreningskod gäller).

Uppdateringar: Rättelser införs löpande och uppdateringar med nyregistrerade uppgifter tillkommer ett par gånger om året.

Systemkrav: Fungerar oberoende av operativsystem, både på PC och Mac.

Sökning: Webbanpassade sökmöjligheter, * funktionen för att visa kopplingen mellan gammal och ny församling finns ej.

 

Annonser