tre snygga tidningssidor3Gamla dagstidningar kan vara en guldgruva för släktforskare.
Kungliga biblioteket (KB) kommer inom kort att lansera en ny webbtjänst som ersätter Svenska dagstidningar. Samtidigt sänks gränsen för de tidningar som är tillgängliga på nätet från 115 till 100 år.

Har du upptäckt vilken tillgång vår digitaliserade tidningsskatt är när det kommer till släktforskningen? I tjänsten Svenska dagstidningar kan vi söka i den svenska dagstidningsutgivningen från 1600-talet och fram till i dag. Inte minst i den lokala dagspressen finns mycket att hämta om våra föregångare.

dodsannons svenska dagstidningarI dagspressen hittar släktforskare dödsannonser, meddelanden om giftermål mm. Men med lite tur även nyhetsartiklar som berättar om släktingar. Dödsannons ur Svenska Morgonbladet 1892-03-29. Foto: KB.Nu kommer Svenska dagstidningar snart att ersättas av en ny, uppdaterad webbtjänst med namnet Svenska tidningar. I den nya tjänsten utlovar KB ett modernt gränssnitt som fungerar lika bra oavsett om du använder dator, mobil eller läsplatta. Sökfunktionen ska också bli mer effektiv och det ska bli lättare att orientera sig i tidningssidorna.

Fler tidningar
att söka släkten i

En minst lika god nyhet är att KB samtidigt som den nya tjänsten lanseras även sänker gränsen för allmänt tillgängligt material från 115 till 100 år.

Dagstidningar som är mer än 115 år gamla har alla kunnat ta del av via den del av databasen som finns på nätet. Av upphovsrättsskäl måste nyare material studeras på plats på KB, eller på något annat bibliotek som har den fullständiga tjänsten.

Nu sänks alltså snart tidsgränsen för det upphovsrättsskyddade materialet till 100 år, vilket innebär att alla dagstidningar publicerade före 1923 kommer vara fritt tillgängliga att läsa i tjänsten på nätet. 

Tjänsten stängd från den 14 februari

Du kan redan nu prova en testversion, (https://tidningar-beta.kb.se/) som dock har begränsad funktionalitet. Det nya materialet kommer också bli tillgängligt först när den nya tjänsten är lanserad.

I samband med att den gamla tjänsten byts ut mot den nya kommer det inte vara möjligt att söka i databasen. Preliminärt handlar det om perioden onsdag 14 februari till onsdag 21 februari, med lansering av den nya tjänsten den 22 februari. 

Om tiderna ändras informerar Kungliga biblioteket (KB) om det i tjänstens forum: feedback.blogg.kb.se/forums/topic/nya-svenska-tidningar-forandringar-infor-lansering-av-nya-tjansten

Det här behöver du känna till inför bytet:

  • Har du inte loggat in och använt tjänsten under de två senaste åren behöver du logga in för att behålla ditt konto, annars raderas det. 
  • Har du använt tjänsten någon gång under de två senaste åren kommer ditt konto finnas kvar. Det enda du behöver tänka på är att den nya tjänsten har ett tak på max 500 bokmärken.
  • När du loggar in i den nya tjänsten första gången behöver du återställa och välja ett nytt lösenord.

Vid ytterligare frågor: Hör av dig till Kungliga biblioteket, info@kb.se.

Gå till Svenska dagstidningar

Annonser