socken webb bild 1706610504.398Tras-Otto var en av Väse sockens många fattiga i början av 1900-talet. Bild: Sveriges hembygdsförbund.
Vilka historier kan vi hitta om samhällets allta mest utsatta? I mars arrangerar Hembygdsförbundet ett öppet webbinarium som bygger vidare på temat socknar. Denna gång får vi bland annat veta mer om vad kyrkoarkiven kan berätta om våra utblottade anfäder.

I höstas arrangerade Sveriges hembygdsförbund ett öppet webbinarium om sockenbildningen i Sverige. Den 20 mars är det dags för det andra webbinariet på temat socknar. Denna gång med utgångspunkt i vad man kan hitta i kyrkoarkiven och en fördjupning vilka historier man kan hitta där om de svagaste i samhället.

Kyrkan och de fattiga

Louise Lönnroth, tidigare landsarkivarie vid Riksarkivet-Landsarkivet i Göteborg, berättar om kyrkobokföringens utveckling och betydelse både för kyrkliga och världsliga myndigheter. Landsbygdens lokalhistoria speglas också rikligt i kyrkoarkivens protokoll och räkenskaper av olika slag från tiden före kommunernas tillkomst.

Peter Olausson, historiker vid Karlstads universitet, berättar om de fattiga och fattigvården på 1700- och 1800-talet med exempel från verklighetens svenska landsbygd.

Webbinarieledare är Eva Kempff, konstvetare och styrelseledamot i Sveriges hembygdsförbund.

Deltagande via Zoom

Webbinariet är öppet för alla och hålls som tidigare i verktyget Zoom. Du kan anmäla dig fram till seminariestart, som är den 20 mars kl 13.00-14.30. 

Läs mer och anmäl intresse här

Annonser