centralen carlsgatan webbMalmö är det pulserande navet i en folktät region. Det kan innebära att årets Släktforskardagar får många besökare. Foto: Apelöga.
I år är det Malmö som står värd för Släktforskardagarna, den stora släktforskarmässa som årligen får tusentals släktforskare att stråla samman. Årets tema betonar glädjen i att söka sina rötter och att målet egentligen är att aldrig bli klar med sin släktforskning.

Arrangör för Släktforskardagarna 2024 är Malmö Släktforskarförening. Med temat, ”Det är vägen som är resans mål”, vill arrangören framhålla sökandet och nyfikenheten som det meningsskapande i släktforskningen. Att målet med släktforskningen egentligen är att aldrig komma till målet.

Släktforskare möts

Arrangören vill också lyfta att släktforskning är något för den sociala personen, trots att en stor del av forskningen idag sker hemma vid datorn. Att kontakten med andra släktforskare trots det är viktig för att ha glädje av och nå framgång i forskandet.

Vilket är väl ett bättre tillfälle att lyfta just det än under Släktforskardagarna? Som i egenskap av årets stora händelse för släktforskare samlar släktforskare från hela landet.

Bland annat möts de 170 anslutna släktforskarföreningarna i Sveriges Släktforskarförbund för att staka ut släktforskarrörelsens riktning under det kommande året. Bland annat genom att fatta beslut kring vilka samarbetsprojekt som ska prioriteras.

Redo för många besökare

Malmö är navet i en tätbefolkad region, med flertalet drivna och engagerade släktforskarföreningar i närområdet. Det är lätt att ta sig dit och det finns gott om hotell att bo på för långväga besökare. Det bådar för ett högt besökstryck, men sätter förstås även press på den arrangerande föreningen, som har varit i gång med förberedelserna sedan 2022.

Arrangören har ett gott samarbete med Malmö stad och Baltiska hallen, där dagarna kommer att äga rum, har kapacitet för ett stort antal besökare. 

Baltiska hallen Malmo webbBaltiska hallen är en sport- och evenemangshall i Malmö som öppnades 1964 i samband med 50-årsjubileet av Baltiska utställningen. Den är belägen strax söder om Pildammsparken i centrala Malmö. Foto: jorchr/Wikimedia Commons. CC BY-SA 3.0. Bilden är beskuren.

Redan nu finns en del att ta del av på arrangemangets webbplats, till exempel information om var mässan äger rum, var man kan bo tillsammans, hur man tar sig fram i stan och var man kan parkera nära mässan.

Efter hand kommer mer information om program, utställare och biljettbokning. Malmö Släktforskarförening räknar med att programmet är klart i sin helhet i april/maj.

Läs mer på www.sfd2024.se