midsommar elias martinDans kring majstången. Målning av Elias Martin. Foto: Nationalmuseum.
På en del håll dröjde det lite längre än planerat på grund av den sista tidens snöande. Men nu har ett nytt nummer äntligen nått de allra flesta av Släkthistoriskt Forums alla prenumeranter. Denna gång bjuder magasinet på ett festligt tema tillsammans med flera matnyttiga artiklar om våra mer svårforskade släktingar.

SHF nr 5 2023 omslag webb”Tycker du att grafven är för djup, nå välan så tag dig då en sup…” sjöng Carl Michael Bellman i visan ”Så lunka vi så småningom” och satte fingret på hur tidens obarmhärtiga livsvillkor, med döden ständigt på lur, gjorde det nödvändigt att släppa loss för att glömma sorgerna. 

Och det gjorde verkligen våra anfäder och anmödrar! Ett ordinärt bondbröllop pågick på Bellmans tid i minst tre dagar.

Första dagens sjungande, hurrande, ätande och drickande avlöstes framåt kvällen av ringdans, långdans, pardans och olika danslekar. Nästa dag började det om igen och så fortsatte det tills mat och dryck tagit slut.

Kanske var festerna helt enkelt bättre förr? För att ta reda på det bjuder vi i det här numret in oss själva till våra förfäders lövade gårdstun, dignande långbord och svettiga dansgolv.

Dna, emigranter och
obefintliga släktingar

skribenterTed Rosvall, Eva Johansson och Christina Sagersten är återkommande skribenter i SHF.I DNA-skolan tar Christina Sagersten oss back to basics. Vad är egentligen ett autosomalt dna-test, och vad ska vi förvänta oss av resultatet?

Har du stött på en obefintlig släkting? Ja, alltså en släkting som bevisligen funnits, men som står antecknad som obefintlig i kyrkboken. Eva Johansson lyfter i sin artikel fram just dessa svårfångade anor och förklarar vad det hela egentligen handlade om.

På tal om svårfångade anor, är Ted Rosvall känd för att kunna många knep som kan hjälpa oss jakten på emigranterna i släkten. I detta nummer lotsar oss igenom de första sökningarna efter släktens utvandrare i de stora databaserna.

Claes Ahlneck bjuder oss på en ordentlig genomgång av de källor och databaser som står till buds när vi är på jakt efter det omvända, det vill säga invandrade släktingar. Bland mycket annat!

Här kan du köpa det senaste numret

Här kan du läsa mer om Släkthistoriskt Forum


Julklappstips: Tips och knep för din släktforskning

Vill du ge bort en prenumeration i julklapp men vill gärna lämna över ett paket? Komplettera då med samlingsvolymen Tips och knep för din släktforskning, utvalda metodartiklar ur magasinet Släkthistoriskt Forum från åren 2016–2022.

Med artiklar om texttydning, dna-släktforskning, gamla porträtt och mängder av exempel på spännande källor och användbara databaser utgör den en ypperlig en handbok för nya och mer erfarna släktforskare.


Köp Tips och knep i Rötterbokhandeln


Fler julklappstips från Rötterbokhandeln

I Rötterbokhandeln finns numera en alldeles egen kategori med julklappstips för släktforskare och andra historieintresserade. Den 17 december är sista beställningsdag för att få hem julklapparna innan julafton. Skynda att fynda!

Gå till Rötterbokhandelns julklappstips

Annonser