svenskamerikanska tidningar kollageTre svenskamerikanska tidningstitlar som släktforskare kommer att kunna söka och göra fynd i framöver.
Kungliga biblioteket (KB) med partners har nyligen fått beskedet att de får 11 miljoner av Riksbankens jubileumsfond för att digitalisera hela sin samling av svenskamerikanska dagstidningar. En tidningsskatt som är en guldgruva för dig med emigranter i släkten.

– Det rör sig om drygt 300 titlar och upp emot en miljon sidor från pappersoriginal, kompletterat med mikrofilm. I projektet ingår tidningar både från USA och Kanada, utgivna från mitten av 1800-talet fram till slutet av 1970-talet, berättar Jonas Ahlberg, som kommer att leda projektet från KB:s sida.

Till stor hjälp för emigrantforskare

Den digitala samlingen kommer att göras tillgänglig hos Minnesota Historical Society, som redan härbärgerar den del av samlingen som digitaliserades 2012–2016.

– Samlingen är jättespännande och kommer att vara till stor hjälp för släktforskarna, som ett komplement till de andra källor som emigrantforskarna använder sig av, säger Jonas Ahlberg, som själv släktforskar och likt de flesta svenskar har många avlägsna släktingar ”over there”.

Oregon lutfisk webbHave some lutfisk? För många svenskamerikaner var det viktigt att hålla de svenska traditionerna vid liv. Foto: KB.

Första leveransen redan i vår

Projektet kommer att starta 2024 och beräknas vara klart 2026. Det är ett samarbete mellan KB, Minnesota Historical Society i S:t Paul och American Swedish Institute i Minneapolis, med stöd av Swenson Swedish Immigration Research Center, Augustana College, Rock Island. Själva digitaliseringen kommer att göras av Riksarkivet Fränsta.

När de första tidningarna börjar dyka upp i gränssnittet vet vi inte än säger Jonas, men vi kommer att gå ut hårt. En leverans till Riksarkivets digitaliseringsenhet i Fränsta kommer att gå upp tidigt nästa år.

– Vi kommer alla att köra så det ryker, lovar Jonas Ahlberg.

Läs mer om de svenskamerikanska dagstidningarna

Här kan du söka i svenskamerikanska dagstidningar: https://www.mnhs.org/newspapers/swedishamerican

Läs mer om det första svenskamerikanska digitaliseringsprojektet här: https://feedback.blogg.kb.se/files/2023/12/Svenskamerikanska-dagstidningar_03.pdf

Från 2024 så kommer löpande information om projektet att publiceras här: https://feedback.blogg.kb.se/forums/topic/pagaende-digitaliseringsprojekt/