herou smed 7 webbAnders Herou, ordförande för Sällskapet Vallonättlingar, med databasen Vallon 7.
Databasen Vallon har precis släppts i en ny version. Det är den sjunde i ordningen, med omkring 170 vallonsläkter och över 147 000 personer. Här kan du läsa mer om nyheterna i produkten.

Julen kom tidigt i år. För drygt en vecka sedan släpptes en ny version av Sveriges dödbok och i fredags var det dags för ännu en efterlängtad databas, nämligen Vallon 7.

Vi passar därför på att ställa några frågor om innehållet till Anders Herou, ordförande i Sällskapet Vallonättlingar.

Vilken glad nyhet för alla vallonättlingar! Vad är nytt i vallondatabasen?

– Vi har lagt till ett antal släkter och över 5 000 nya personer. Dessutom är omkring 25 000 personer i databasen uppdaterade och kompletterade. Den här versionen innehåller också mer kringmaterial som ger en historisk bakgrund. Utöver områden som värvningen, bruksöversikt, järnhantering, invandrarnas hemorter, en översikt över kvinnorna eller hustrurna i de tidiga generationerna och andra intressanta ämnen, har vi nu lagt till detaljerad kartinformation och adresser i vissa uppländska bruk.

Valloner var ju ganska rörliga, hur har ni löst det i databasen?

– Vi har utnyttjat kartfunktionen i programmet Disgen för att illustrera flyttningar hos ett antal tidiga generationer av några släkter. Det finns också en beskrivning av hur de så kallade rysshärjningarna drabbade bruksorterna vid Upplandskusten.

Vilka är personerna vi hittar i databasen?

– Bland de 147 000 registrerade personerna finns vallonättlingar, deras partners och ofta även deras föräldrar. Vi kan följa släkterna ”från början” och ofta fram till tidigt 1900-tal. Vi har satt en gräns framåt vid född 1930.

Mer om produkten

Vallon 7 innehåller personregister, efternamnsregister och även ortsregister så att man enkelt kan få en överblick över vilka som funnits på en viss plats. Databasen kan köpas på ett usb-minne som kostar 360 kr. Medlemmar i Sällskapet Vallonättlingar kan köpa den med rabatt. Läs mer här.

Installation: Materialet består av html-filer som öppnas med en vanlig webbläsare. Du startar programmet genom att dubbelklicka på filen ”start.htm”.

Här kan du läsa mer om produkten och köpa den i Rötterbokhandeln