Primitivo Teatro Colón och interiorKan Signe ha uppträtt på Teatro Colón i Argentina? Teckningen av C.E. Pellegrini föreställer den äldre byggnaden, som hyste operahuset fram till 1888. Interiörbilden från det senare operahuset är tagen av Martin Bordagaray, CC BY-SA 3.0, via Wikimedia Commons
I årets upplaga av Släktforskarnas årsbok får vi följa med på livsomvälvande resor i tid och rum. En av skribenterna är Barbro Stålheim, som i sin artikel berättar om en skönsjungande släkting, som tvingades lämna landet för en karriär långt ifrån hemtrakterna. 

Barbro Stålheim är bekant för många som tidigare ordförande för Sveriges Släktforskarförbund och Nyköping-Oxelösunds släktforskarförening. Hon är förstås även en hängiven släktforskare. I den kommande upplagan av Släktforskarnas årsbok får vi lära känna Signe, vars livsöde sticker ut i släktträdet.

Barbro litenBarbro Stålheim. Foto: privat.

– Min artikel handlar om operasångerskan Signe med rötter på moderns sida i Västervikstrakten. Signe var välkänd på sin tid, men är numera bortglömd. Hennes karriär skedde till största delen utomlands, kanske för att hennes debut i Stockholm blev en skandal, redigerad av hennes egen mor, berättar Barbro Stålheim om sin artikel.

Vi ska inte få dig att berätta för mycket här. Den som vill veta mer kommer att kunna läsa hela berättelsen i årsboken. Men var det någonting i släktforskningen som överraskade dig?

–  Att de musikaliska rötterna fanns på både moderns och faderns sida. Jag visste inte heller att operahuset Teatro Colón i Buenos Aires räknas som ett av de främsta i världen, dessutom staden där jag hittade Signes vigsel.

Har du några tips till den som vill skriva om sin egen eller andras släkt?

– Efter grundforskningen, kontakta redaktören och berätta kort om din idé till artikel.

Förköp med rabatt eller uppgradera till Premium Guld

Till och med 30 april kan du förköpa Släktforskarnas årsbok 2023 för 345 kr inkl. frakt (ordinarie pris 399 kr + frakt 95 kr). Förköpt årsbok levereras till din brevlåda före midsommar.

Prenumererar du på Släkthistoriskt Forum eller något av Rötters Premium-paket kan du välja att uppgradera till Premium Guld, där årsboken ingår.

Logga in på www.rotter.se eller gå till sidan Prenumerationer för att beställa.

premium guld charlottes kollage