Disgen2023 std2 webbI Disgen får användaren en tydlig struktur på sin släktforskning. Det finns funktioner för det mesta, men det är förstås en smaksak hur många av dem man vill använda.
Föreningen DIS har precis släppt en ny version av Disgen. Här är några av förbättringarna i det anrika släktforskningsprogrammet, som är skapat och utvecklat helt efter föreningsmedlemmarnas önskemål. 

Disgen är släktforskningsprogrammet som genom åren finslipats av tekniskt kunniga medlemmar i föreningen DIS (Datorhjälp i Släktforskningen). Den första versionen av programmet släpptes för ABC-80 datorer redan 1982. Det var innan Apple lanserade Macintosh och långt innan Internets genombrott.

Den nya versionen av Disgen (version 2023.1), innehåller många nya och förbättrade funktioner som gjorts med utgångspunkt i medlemmarnas önskemål. Men grundidén är förstås densamma som tidigare: att användaren ska registrera och dela med sig av sina forskningsresultat och underhålla dem vartefter nya upptäckter görs.

Programmet erbjuder också bra sätt att presentera släktforskningen för familj och vänner på. Bland annat finns funktioner för tydliga utskrifter och för enkel publicering av forskningsresultaten på webben.

Några nyheter i Disgen 2023

Så här presenterar DIS några av nyheterna i den nysläppta versionen:

 • Släktskapsträdet ger möjligt att se alla olika vägar som två personer är släkt. Du kan enkelt välja vilka gemensamma anor som ska visas. 
 • Bygga källträdet automatiskt direkt i Disgen. Disgen kan bygga ditt källträd från start.
 • Med Byrålådan kan du enkelt hitta vilka filer som finns i Disgen. Du kan se om de används på mer än ett ställe. Du kan se i vilket sammanhang de finns i levnadsbeskrivningen, i relationshistorien, i ortsträdet eller som arbetsmaterial.
 • Lista över männingar till en valfri person i valfria nivåer. Bra lista inte bara för att fixa kusinträffen utan också för att arbeta med dina DNA-träffar.
 • Redigera orter i ny modernare tappning.
 • Flaggrupper - I Disgen 2023 introduceras en mer flexibel hantering av flaggor som ger nya möjligheter genom att erbjuda enkel växling mellan 4 olika uppsättningar av flaggor att visa i Familjeöversikten. 

Mer om Föreningen DIS

Föreningen DIS (Datorhjälp i Släktforskningen) bildades 1980 och har som idé att tillhandahålla släktforskar- och datorstöd för medlemmarna i samverkan med arkiv och andra släktforskarorganisationer.

Medlemmar i DIS har tillgång till flera fina släktforskningsverktyg. Här är de mest använda:

 • Disbyt - den stora släktdatabasen.
 • Kartor - historiska och moderna kartor som kan läggas till i Disgen.
 • Dispos - ingången till källorna.
 • Dis Forum - diskussionsforum där alla kan utbyta erfarenheter med verktygen.
 • Dis Arkiv - arkivservice där medlem kan deponera sin släktforskning.
 • Diskulogen - föreningens medlemstidning.
 • Kunnig och bred supportorganisation över hela landet, ofta tillgänglig när du behöver den.
 • 8 regionföreningar över landet - medlemsträffar, utbildningar i Disgen, med mera.

Läs mer på Föreningen DIS hemsida

Vad kostar Disgen?

Det går att prova Disgen 2023 i 30 dagar med full funktionalitet innan licens behöver köpas. 

För den som inte är medlem i Föreningen DIS och inte har programmet sedan tidigare är priset 750 kr om man sedan vill köpa programmet. Men för att kunna köpa programmet måste du vara medlem i DIS och medlemskap + Disgens senaste version kostar 940 kr.

Priset för uppgradering är 150 kr för den som har Disgen 2021. Uppdateringen inkluderar program med handledning och gratis uppdateringar tills nästa betalversion kommer ut.

Från den som redan har Disgen 8, 2016, 2018 och 2019 är priset för uppgradering 350 kr. Du som har Disgen 7 eller en ännu tidigare version kan inte uppgradera, utan måste köpa programmet på nytt.

Medlemskap och Disgen 2023 kan köpas i DIS webbshop. Där finns också böcker, kartor och databaser till försäljning.