FO 244 0035 dans orebro stadsarkivjpgVad fick våra föregångare att virvla runt i salonger på logar och dansbanor? Foto: Örebro stadsarkiv.
Betydelsen av musik till vardag och fest ska aldrig underskattas. Under arbetet, på logdanserna, marknadsplatser och inte minst i kyrkan sjöngs, spelades och lyssnades det förr på massor av musik. Men hur lät den? Och vad sjöngs det om? Om det berättar temat i det nya numret av Släkthistoriskt Forum.

SHF_nr_1_2023_omslaget.jpgVisste du att det finns tusentals visböcker, skrivna av privatpersoner, bevarade i Svenskt visarkivs samlingar? Eller att många av de dödsdömda fick sin egna avsättningsvisa i tryck? 

Kanske var musiken till och med ännu mer betydelsefull för våra föregångare, på tiden då varken film, tv-spel eller smarta mobiler konkurrerade som förströelser. Ändå är den folkliga musiken ganska okänd för många av oss.

Därför tyckte vi att det var dags att titta närmare på vad våra föregångare kan ha sjungit, spelat och lyssnat på i vårt magasin Släkthistoriskt Forum.

Dödsorsaker, färgläggning för
dna-släktforskare och smarta söktips

I det nya numret får du också veta mer om vad det egentligen var som tog livet av våra förfäder, om hur lite färg kan hjälpa oss att få grepp om våra dna-träffar och hur du lyckas med din sökning i Arkiv Digital.

Vi gör ett nedslag hos en släktforskarförening som gör källor tillgängliga genom att själva digitalisera dem och sist men inte minst så bjuder det här numret på en artikel med en checklista på det mesta en släktforskare bör veta om upphovsrätt.

Bland annat!

uppslag dna

Här kan du köpa det senaste numret

Här kan du läsa mer om Släkthistoriskt Forum


Tips_och_Knep_omslag_mindre_webb.jpgSamlingsvolym med tips och knep för din släktforskning


Du har väl inte missat samlingsvolymen Tips och knep för din släktforskning? I den har vi samlat våra bästa metodartiklar från magasinet Släkthistoriskt Forum från åren 2016-2022.

Perfekt för dig som är nyfiken på tidningen eller som nyligen blivit prenumerant!

En mängd artiklar om texttydning, dna-släktforskning, gamla porträtt och mängder av exempel på spännande källor och användbara databaser utgör tillsammans en ypperlig en handbok för nya och mer erfarna släktforskare.

Köp Tips och knep i Rötterbokhandeln