NMA.0033109 samerÄnkan Karin Savalo f. Pantsi med dottern Inga, Tuorpons sameby. Bilden är tagen av Lotten von Düben på den etnologiska expedition till Lappland som leddes av hennes make Gustaf von Düben 1868. Observera att fotografiet finns i Nordiska museets samlingar och inte en del av den nya databasen..
Vill du veta mer om den nya samiska arkivportalen, hur du kan använda arkiv som källa i romanskrivande eller vem som kommer med i Svenskt biografiskt lexikon? Då kan vårens digitala lunchföredrag från Riksarkivet vara något för dig.

I vår bjuder Riksarkivet in till en handfull spännande lunchföredrag. Bland annat kommer vi att få veta mer om den nya arkivportalen Nuohtti, där 30 000 dokument och fotografier berättar om samisk historia.

Föredragen är kostnadsfria, men föranmälan krävs. Den 24 februari klockan 11.30-12.30 är det dags för vårens första lunchföredrag. Länkar till anmälan hittar du längst ned.

24 februari: Nuohtti - samisk arkivportal
med 30 000 dokument och fotografier

Arkivportalen Nuohtti innehåller samiskt arkivmaterial från 32 arkiv, bibliotek och museer i Europa.  I lunchföredraget berättar Maria Press, Riksarkivet i Östersund, om Nuohtti och visar exempel. Du får tips på hur du kan söka och vad du kan hitta.

Sista anmälningsdag: 22 februari

24 mars: Vem kommer med i
Svenskt biografiskt lexikon och varför?

Vilka personer förtjänar att komma med i Svenskt biografiskt lexikon och varför? Det finns inget enkelt svar på den frågan. I föredraget berättar huvudredaktör Åsa Karlsson om hur arbetet går till och vilka personer som tas med i SBL.

Sista anmälningsdag: 22 mars

21 april: Missgärningar – arkiv
som källa till romanskrivande

Vill du veta mer om hur du kan använda arkiv som källa i romanskrivande? I lunchföredraget berättar Petra Nyberg, arkivarie på Riksarkivet i Lund och författare, hur hon har använt arkiven i sitt arbete med debutromanen Missgärningar, en historisk true-crimeroman.

Sista anmälningsdag: 19 april

26 maj: Sverige 1523 – Riksarkivets årsbok 2023

Varför ger Riksarkivet ut en årsbok om Sverige för femhundra år sedan? I lunchföredraget presenterar Claes Gejrot tankarna bakom boken, ger en översiktlig bild av innehållet och pekar på några särskilt intressanta slutsatser och idéer.

Sista anmälningsdag: 24 maj

Tid, plats och föranmälan

Föredragen sänds via Zoom vid lunchtid, klockan 11.30-12.30, för att så många som möjligt ska kunna delta. Du kan ställa frågor om dagens ämne i chatten under föredraget. Tid för frågor kommer att ges under de sista 15-20 minuterna vid varje tillfälle.

Mer information om föredragen och länk till anmälan hittar du här