Gunilla Nordlund och ­Elisabeth Renström. Foto: Sveriges RadioGunilla Nordlund och ­Elisabeth Renström. Foto och illustration: Sveriges Radio
Den 5 december är det sändningsstart för en ny säsong av Släktband i Sveriges Radio P1. Temat för många av släktberättelserna som tas upp är denna gång "skam". Redan från och med lördag morgon kan du lyssna på det första avsnittet som podd.

Inte mindre än 21 säsonger har det blivit för programledarduon Gunilla Nordlund och Elisabeth Renström, som har sänt det populära radioprogrammet om släktforskning under hela 18 år. Nu är det dags för en ny säsong av Släktband och denna gång kommer den röda tråden att vara ”skam”.

– Vi kommer att berätta om en skarprättare, ett par fängelsekunder, en förskingrare och ett kärlekspar som tar sina liv. En annan historia handlar om en man som var familjefar i två hem samtidigt, den ena officiell och den andra hemlig, berättar Gunilla Nordlund.  

Först ut är den ofrivilliga mordbrännaren Bengta

Att blir trött på chefen och jobbet är ingen ny företeelse. En tidig vårdag 1821 fick den unga pigan Bengta Bengtsdotter nog. Hon ställde till med vad som var tänkt att bli en liten eldsvåda vid ugnen för att slippa det tunga slitet med brödbak för en dag. 

Men allt gick fruktansvärt snett och det skulle dröja tills hon var nästan 40 år innan Bengta fick komma hem som en fri människa igen.

I säsongens första program får vi också höra Elsa Trolle Önnerfors, rättshistoriker vid Lunds universitet, berätta mer om synen mordbrand, som var ett av de brott som låg högst på straffskalan vid den här tiden.

Släpps som podd under helgen

Det första programmet är lyssningsbart som podd från lördagen den 3 december kl 06.00. Programmet sänds sedan i P1 måndag 5 december kl. 10.35. Här kommer du direkt till podden:https://sverigesradio.se/avsnitt/pigan-bengta-blev-mordbrannare-av-misstag

Läs mer om de kommande avsnitten av Släktband på sr.se