Arkivdetektiv2En ung kvinna i folkdräkt sitter vid en bergvägg där kärlekspar ristat in sina initialer omringade av hjärtan. Ingen vet längre vem kvinnan och även platsen är okänd i dag. Fotograf: Atelier Ekegren, Nynäshamns bildarkiv
Nu på lördag, den 12 november firar vi Arkivens dag, med temat m
yter och mysterier. Besök ett arkiv, häng med på en stadsvandring, lyssna på föreläsningar eller få hjälp med din släktforsking.

Låt dig skrämmas och fascineras av spöken och oknytt, njut av att färdas genom tid och rum genom arkivens berättelser eller satsa på att fylla luckorna i din släktforskning.

svartkonst_NM.0040035.jpgEtt av de lösa bladen i en så kallad svartkonstbok från Östra Göinge härad, Örkene socken i Skåne. Svartkonstboken har tillhört Neringa-Pehr, en välkänd så kallat ”klok” man som ska ha verkat i Skåne. Foto: Thomas Adolfsson/Nordiska museet.

Årets tema myter och mysterier borgar för spännande arkivbesök, öppna hus och andra aktiviteter under helgen. Hugade släktforskare hjälper till på många platser runt om i landet, så passa på att se om du kan lösa den där obesvarade frågan du haft så länge.

Det händer nära dig

På många håll har flera lokala aktörer gått samman för att kunna erbjuda lockande program. I Umeå har man till exempel satsat på en hel vecka i arkivens tecken med allt från lokalhistorisk tipspromenad till oknyttsvandring för barn. 

Arkivens dag på Regionmuseet i Kristianstad är ett samarrangemang mellan Regionmuseet Skåne, Kristianstads kommunarkiv, Kristianstads stadsbibliotek och Kristianstadsbygdens släktforskarförening. Där kommer besökaren kunna ta del av bland annat släktforskningshjälp, dna-test, föreläsningar en utställning om folktro och hur man hittar okända fäder.

Ufon och varulvsfeber

Du som är intresserad av besök från rymden får ditt lystmäte i Norrköping medan Trelleborg fokuserar på bland annat varulvsfebern som rådde i staden på 1970-talet.

forelasare annika sandenAnnika Sandén föreläser om 1600-talets mystikomgärdade värld på Tranströmmerbiblioteket i Stockholm.

Du som själv vill lösa gåtor med hjälp av arkiven får vägledning bland annat på Arkivcentrum Norrbotten i Luleå.

Hjälp att hitta okända anfäder i släktforskningen erbjuds på många håll, bland annat i Uppsala där man kan lära sig mer om hur man använder dna-forskning i sin släktforskning. 

1600-talsmystik och svartkonst i Stockholm

I Stockholms län hålls en mängd större och mer lokala arrangemang

Tranströmerbiblioteket i Medborgarhuset på Götgatan 54 i Stockholm kommer till exempel Annika Sandén, Docent i historia och författare att berätta om spännande, dramatiska, kuriösa händelser, bödlar och mysterier under 1600-talet. Föreläsningen börjar klockan 14.00. Arrangör är StorStockholms Släktforskarförening, Tranströmerbiblioteket & Bokförlaget Natur & Kultur.

Nordiska museets arkiv tillsammans med Riksantikvarieämbetets arkiv in till ett gemensamt arrangemang där besökarna bland annat välkomnas till att ta en närmare titt på svartkonstböcker, ta del av berättelser om sjukdomsbot och mytomspunna platser. Det kommer bli föredrag, visning av digitala resurser och en specialutställning. Fri entré till Nordiska museets arkiv och biblioteks läsesal.

logga

Digitala arrangemang

Saknar du arrangemang i din närhet? Regionarkivet Stockholm anordnar ett digitalt arrangemang där man bland annat tar upp kaninmorden i Stockholm för 111 år sedan.

Arkivens dags hemsida kan du se vad som arrangeras nära dig. Listan fylls på med nya arrangemang och ändringar efter hand. 

 

 

 

Annonser