swedpop beta
SwedPop-data ska göra det möjligt för forskare att ladda ned historiska befolkningsdata från år 1700 till 1910 för forskning utan kostnad. Nu har projektet, som leds av Umeå universitet, släppt en betaversion av databasen.

SwedPop är ett infrastrukturprojekt som samordnar de viktigaste historiska befolkningsdatabaserna i Sverige till en gemensam resurs för det nationella och internationella forskarsamhället. Projektet leds och administreras av CEDAR, Umeå universitet och stöds av Vetenskapsrådet, universiteten i Umeå, Lund och Göteborg, Riksarkivet samt Stockholms stadsarkiv.

Syftet med databasen är att forskare ska kunna använda befolkningsdata för att studera långsiktiga demografiska, sociala och ekonomiska processer som omformade Sverige, från ett traditionellt bondesamhälle fram till dagens postindustriella välfärdssamhälle. Genom det hoppas man på att möjligheten till att bedriva jämförande forskning med befolkningsdata förbättras, både i Sverige och internationellt.

Inget för nybörjare

Den 30 juni lanserades den första versionen av SwedPop-data tillsammans med en betaversion av ett uttagsverktyg som hjälper forskare att sätta samman och ladda ned sina dataset för analys. Utdrag ur databasen genererar en zippad csv-fil som kan importeras till lämpligt program.

Betaversionen är på engelska och användarnivån är avancerad. Du som är nyfiken på verktyget kan testa betaversionen av Swedpopdatabasen här. Om du vill göra det utan att registrera dig kan logga in som demoanvändare genom att klicka på "Login" och sedan logga in med "demo" som användarnamn och "demotest" som lösenord.

I ett första steg erbjuds tillgång till data från Demografiska databasen (DDB), Umeå universitet, Skånes ekonomisk-demografiska databas (SEDD), Lunds universitet och SweCens-databasen vid Riksarkivet.

Läs mer på Riksarkivet.se

 

Senaste nytt

Annonser