NMA.0039210 amerikaemigranter nordiskaEn svensk familj i Amerika. På bilden syns farmaren Herman Pettersson på sin farm med sin familj och sina hästar (bilden är inte en del av samlingen). Foto: okänd fotograf/Nordiska museet.
I våras tog Blekinge museum emot en samling brev och vykort efter en amerikaemigrant som för lite drygt hundra år sedan skrev hem till sina systrar i Sverige. Nu söker museet svenska ättlingar till brevskrivaren.

Karl Viktor Olsson från Tving var en av närmare 40 000 Blekingebor som vid förra sekelskiftet lämnade Sverige för det förlovade landet på andra sidan Atlanten. Han bosatte sig i svenskbygderna i Minneapolis och återvände aldrig till hemlandet.

Men korten och breven han skickade till sina systrar har bevarats och det är ett av barnbarnen till Karl Viktor, som bor i Houston, som nu har donerat samlingen till Blekinge museum.

Släktforskare har spårat ättlingar

Efter att bland annat Sveriges Radio P4 Blekinge uppmärksammat samlingen har intresset för amerikabreven varit stort och med hjälp av släktforskare har man nu hittat ättlingar i Eringsboda och Karlshamn.

– Vi har inte varit i kontakt med dem men jag hoppas att de vill träda fram så att den här berättelsen blir ännu större, säger Christoffer Sandahl från Blekinge museum i en intervju i P4 Blekinge.

Här kan du lyssna på inslaget

Här är ett tidigare inslag om samlingen:

Vykort låter oss följa spännande emigrantöde - P4 Blekinge | Sveriges Radio

Senaste nytt

Annonser