historiska kartorI Lantmäteriets tjänst Historiska Kartor kan du upptäcka släktens hemtrakter som de såg ut när det begav sig. Bild: Geometrisk avmätning 1721 Avseende Länna socken, Norrlänna nr 1-5./Lantmäteriet
Lantmäteriet har nyligen gått ut med två goda nyheter gällande sitt historiska kartarkiv. Att beställa en högupplöst digital kopia på en historisk karta du sökt fram kostar från och med nu – ingenting. Dessutom planerar de för att göra den historiska karttjänsten mer användarvänlig.

I sin tjänst Historiska Kartor har Lantmäteriet nyligen tagit bort kostnaden för beställning av bilder. Det innebär att du numera kostnadsfritt kan lägga högupplösta kartor som visar släktens trakter till din forskning.

I tjänsten hittar du i dag omkring 1 miljon kartor och akter mellan åren 1628 och 1928. Det är en hel del att undersöka för dig som inte redan gjort det.

– I Sverige har vi varit tidiga med att kartlägga byarna och beskriva vem som äger vad. Det finns inte många länder i världen som har en så omfattande kartsamling som vi har i landet, säger Lena Norberg som är produktutvecklare på Lantmäteriet i en intervju på Lantmäteriets webbplats.

Ska bli mer användarvänlig

I nyheten på sin hemsida meddelar Lantmäteriet också att tjänsten Historiska kartor kommer att vidareutvecklas under året och bland annat få ett mer användarvänligt gränssnitt.

Man hoppas bland annat på att inom kort kunna göra kartbilderna öppningsbara i PDF-format. I dag öppnas kartorna genom ett externt program.

Läs mer på Lantmäteriets webbplats

Så söker du i Historiska Kartor

historiska kartor 2Det finns flera sätt att leta upp intressanta byar eller gårdar på. Ett är att söka via en översiktskarta. Läs mer nedan.

Att leta upp en högupplöst karta som berättar mer om släktens gamla hembygd kan ge mycket till släktforskningen. Här är de första stegen som krävs för att komma igång med sökandet i karttjänsten:

  1. Gå till historiskakartor.lantmateriet.se
  2. Ladda ner bildvisningsprogrammet DjVu
  3. Välj att söka via Avancerad sökning eller sökning via översiktskartan. Väljer du att söka via karta kan du välja ett område via rullisterna och/eller zooma in ett område i kartbilden. 

Sök efter släkten i akterna

Vet du redan vilken socken eller by du vill börja leta i kan du söka upp den genom att göra en avancerad sökning på namnet.

Eller så söker du upp orten via kartsökvyn. Du får då upp en översiktskarta från vilken du sedan kan zooma in den gård eller by som du är ute efter. Klicka på sök så presenteras en träfflista med historiska kartor för det valda området. Har du inte zoomat in tillräckligt får du inte upp några träffar utan ombeds att avgränsa din sökning ytterligare.

Tips:

  • Börja inte med att fylla i de exakta årtalen du är nyfiken på utan testa först att se hur många träffar du får. Om du får för många träffar kan du istället gå tillbaka och begränsa sökningen med årtal.
  • När du fått upp kartorna som rör den plats och tid du är intresserad av är det en bra idé att börja leta i akter som rör skriften, till exempel storskiften och laga skiften.
  • Söker du en viss fastighet eller hemmansnummer? Vill du veta var den låg och vem som var ägare vid tiden för skiftet? Titta i texten som följer med storskiftes- och laga skiftes-akten.

Källa: Lantmäteriet.se

En mer utförlig handledning hittar du på Lantmäteriets hemsida, där hittar du även en snabbguide till tjänsten. Du hittar båda här.

Eller så går du direkt till tjänsten på Lantmäteriets hemsida via länken nedan och börjar utforska den därifrån:

Gå till Historiska kartor

Senaste nytt

Annonser