messa folk webb
5 375 besökare - det blev facit för årets upplaga av Släktforskardagarna. Siffran överträffar den som arrangörsföreningen, Hallands Släktforskarförening, hade satt upp som mål.

- Vi hoppades på att det skulle komma mellan 4 000 och 5 000 personer, säger Inger Gärdfors, föreningens ordförande.

Hennes bedömning är att de flesta som besökt mässan varit mycket nöjda. Det är också vad Rötterredaktionen snappat upp.

Det som fått en hel del kritik är maten på Halmstad Arena - den räckte helt enkelt inte till för att mätta alla kurrande släktforskarmagar.

- Det är inte vår fel att det blivit så. Vi sa till dem efter lördagen att i morgon måste det funka, säger Inger Gärdfors.

God stämning

Många valde att promenera bort till de närliggande mackarna och thairestaurangerna för att få sig något till livs. Stämningen tycktes inte heller påverkas - inne i de båda mässhallarna var stämningen god hela vägen med många givande möten och samtal.

Helsingborgaren Thomas Laurin hade just plockat på sig en skiva med mantalslängder från den halländska orten Slättåkra när Rötter sprang på honom vid Hallands Släktforskarförenings monter i B-hallen. Många kan säkert skriva under på hans beskrivning av Släktforskardagarnas främsta företräden:

- Du går runt här och ser på produkter och tjänster. Du får inspiration och idéer och kanske rentav hittar grejer som kan hjälpa dig lösa problem, sa han.

Stort DNA-intresse

Även föreläsningarna var förstås välbesökta och fick överlag mycket beröm.

DNA-experten Peter Sjölund lockade hela 740 åhörare till sin föreläsing på söndagen. När han efteråt signerade den nya upplagan av "Släktforska med DNA" i Sveriges Släktforskarförbunds monter ringlade kön sig lång, och ingen inledande presentation behövdes.

- Det är ett enormt intresse, sa han.

Även Eva Johansson, Ted Rosvall och Anna-Lena Hultman - författare till "Släktforska om sjöfolk" respektive "Emigrantforska på nätet" höll uppskattade bokpresentationer och signeringar i förbundets monter.

Växjö nästa år

Släktforskardagarna 2017 arrangerades av Hallands Släktforskarförening i samarbete med Sveriges Släktforskarförbund, och med Arkiv Digital som huvudsponsor. Värdföreningens ordförande Inger Gärdfors är mycket nöjd med hur det hela blev.

- Det känns jättebra, säger hon.

Nästa år äger Släktforskardagarna rum i Växjö.

På bilden: Rusning i förbundets monter i A-hallen.

Annonser