Rötterbloggen
Rötterbloggen

Prinsessan och Svinaherden

Prinsessan och Svinaherden

I fredags brakade nyheten ned om den kungliga förlovningen mellan Prins Carl Philip och Sofia Hellqvist. Helt oväntad var den väl inte eftersom paret har haft sällskap i nästan fem år och länge bott ihop. För en ”kunglig genealog” innebar den emellertid en stunds intensivt arbete. Det gäller ju att hålla mitt Magnum Opus, boken BERNADOTTEÄTTLINGAR, rykande aktuell och up-to-date. Alltså: In i relevanta register och kyrkoböcker och rota fram lite förfäder åt den blivande prinsessan! 

Sofias mamma är född i Älvdalen i Dalarna och där tycks lejonparten av hennes härstamning också ligga. Eftersom det finns en släktforskare som har järnkoll på just Älvdalen, jag tänker på kollegan Roland Skoglund, är det väl ingen idé att lägga ned en massa tid på att forska där. Han kan förmodligen med ett par knapptryck på sin dator få fram hela släktkretsen på några sekunder. Bättre då att kasta sig över faderslinjen, släkten Hellqvist. 

Sofias farfar visar sig vara född i Limhamn utanför Malmö, men någon skånsk släkt handlar det inte om. Redan i nästa generation befinner vi oss i Norrköping där farfars far var handelsresande och farfars farfar tullvaktmästare, Anders Fredrik Hellqvist (1850-1927). ”En tullvaktmästare var en tullbetjänt av lägsta grad, vanligtvis med bevakningstjänst, ibland med kontorstjänst. Titeln vaktmästare var i bruk från omkring 1700 till 1922 då den ersattes av tillsyningsman.” (Källa: En studie om tullyrkestitlar förr och "i tiden" av Olof Monthan, Tullmusei vänner:III 1980, stencil). Anders Fredrik var född i Norrköping/Hedvig där en titt i födelseboken producerar uppgiften att fadern var fabriksarbetaren Anders Nilsson och modern Anna Maria Persdotter. 

Hmmm… Så synd! Säger kräsen släktforskare. Missförstå mig rätt, det är inget fel med patronymikon-släkter, men ack så roligt det är när man kan följa ett släktnamn flera hundra år bakåt i tiden. Men här var det alltså slut. Anders Fredrik Andersson var tydligen den som först upptog släktnamnet Hellqvist. 

Or so I thought… 

Går man vidare på Anders Fredrik Hellqvists mor, Anna Maria Persdotter (1823-1904) så upptäcker man att hennes far var Livgrenadjären Petter HÄLL (1793-1852) – ibland stavat HELL – från Hällebyle i Gistads socken. Aha! säger den erfarne släktforskaren, här har vi det! Och mycket riktigt, av Petter Hälls alla barn, var det åtminstone ett, Johan Fredrik (1833-1916), som upptog namnet Hellqvist. Och sedan upptog systersonen Anders Fredrik så småningom också detta nybildade släktnamn. 

Var var då Livgrenadjären Petter Häll född? Jo, i SVINSTAD socken, sydost om Linköping. En socken som dock år 1804 bytte namn till BANKEKIND. Varför då? Tja, vem vill bo i Svinstad? 

 

Svinaherdar?

 

b2ap3_thumbnail_Sinaherden.JPGb2ap3_thumbnail_Sinaherden.JPG

 

b2ap3_thumbnail_Sofia-Hellqvist_20140630-054126_1.JPGb2ap3_thumbnail_Sofia-Hellqvist_20140630-054126_1.JPG

Den blivande hertiginnan av Värmland - fast mera från Östergötland och Dalarna.

 

 

Prinsen och hans 

Som ett brev på posten
Jöns i Sikarp och Björn på Ågården
 

Kommentarer 1

Ted Rosvall den tisdag, 01 juli 2014 14:17

Alldeles nyss blev jag uppringd av tidningen AFTONBLADET som hade uppmärksammat ovanstående blogginlägg (tänka sig!) och nu ville veta mer. Bland annat ville man jämföra Sofias släktbakgrund med Daniels Westlings och Chris O'Neills. Man kan kanske säga att Sofia och Daniel har likartade släkthistorier, med soldater, hantverkare, bönder och torpare - normalsvensk fördelning - medan Chris har en helt annan sorts antavla, där dessutom 50% fortfarande är totalt okänd. Mamma Eva Walthers ursprung är märkligt nog fortfarande höljt i dunkel. Det är givetvis den gravt överspända Österrikiska och Tyska inställningen till personuppgifter och sekretess (Datenschutzgesetz) som sätter käppar i hjulet för varje släktforskare eller journalist. "Ni får respektera att vi har andra traditioner på detta område", säger den Österrikiske ambassadören i Stockholm, som av och till får ta emot förfrågningar eller vädjanden om assistans i detta ämne.Det respekterar vi givetvis inte - snarare sporras vi att rota vidare! Med så mycket hysch-hysch finns det säkert en hund eller två begravda ...

Alldeles nyss blev jag uppringd av tidningen AFTONBLADET som hade uppmärksammat ovanstående blogginlägg (tänka sig!) och nu ville veta mer. Bland annat ville man jämföra Sofias släktbakgrund med Daniels Westlings och Chris O'Neills. Man kan kanske säga att Sofia och Daniel har likartade släkthistorier, med soldater, hantverkare, bönder och torpare - normalsvensk fördelning - medan Chris har en helt annan sorts antavla, där dessutom 50% fortfarande är totalt okänd. Mamma Eva Walthers ursprung är märkligt nog fortfarande höljt i dunkel. Det är givetvis den gravt överspända Österrikiska och Tyska inställningen till personuppgifter och sekretess (Datenschutzgesetz) som sätter käppar i hjulet för varje släktforskare eller journalist. "[i]Ni får respektera att vi har andra traditioner på detta område[/i]", säger den Österrikiske ambassadören i Stockholm, som av och till får ta emot förfrågningar eller vädjanden om assistans i detta ämne.Det respekterar vi givetvis inte - snarare sporras vi att rota vidare! Med så mycket hysch-hysch finns det säkert en hund eller två begravda ...
Redan registrerad? Logga in här
Guest
22 november 2019
Om du vill registrera dig, fyll i användarnamn och namnfältet

Captcha bild

Sök i Forskarkatalogen

Nya forskare i katalogen

Lindome
Nyland
STOCKHOLM

Thomas Holm

Utloggad
Simrishamn
Sollentuna