Brännkyrka kyrkogård

Stockholms stad kommun, Stockholms län

1647 gravstenar inventerade
Karta: Karta över Brännkyrka kyrkogård
Förvaltning: Stockholms kyrkogårdsförvaltning
Bokad av: TP Consulting (2016-01-04)

Om begravningsplatsen/kyrkan

Den ursprungliga kyrkan uppfördes sannolikt vid 1100-talets slut. Denna kyrka bestod av ett i stort sett kvadratiskt långhus med ett smalare kor i öster. Av denna ursprungliga kyrka återstår stora delar av långhuset. Före mitten av 1200-talet tillkom kyrktornet. Tornet har en för Mellansverige ovanlig konstruktion med så kallade "höftpartier", det vill säga att taket på långhuset fortsätter till viss del vid tornet. Förutom Västerhaninge kyrka är den den enda kyrkan i stiftet med denna konstruktion, som emellertid är vanlig på Gotland. På 1300-talet uppfördes en sakristia med tegelvalv i kyrkans norra del. På 1400-talet slogs valv även i långhuset och koret, och senare tillkom ettvapenhus i söder.

1723 förstördes hela inredningen i en brand, och i ett exemplar av Karl XII:s bibel i kyrkan finns en handskriven notis om att denna brand var den fjärde som kyrkan råkat ut för. Faktum är att det är en kyrkobrand som har givit Brännkyrka socken och dess kyrka sitt namn; tidigare hette socknen Vantör. Denna brand måste ha ägt rum före 1425, då det första belägget för det nuvarande namnet har påträffats.

Åren 1802–1803 tillkom östra delen av långhuset efter ritningar av slottsbyggmästaren J. H. Edberg och arkitekt Olof Tempelman. Vid ombyggnaden revs det ursprungliga koret, och i stället uppfördes ett nytt korparti med sakristia. En plakett ovanför kyrkporten i tornet minner om denna ombyggnad. 1851 byggdes en ny sakristia vid östgaveln efter ritningar av Carl-Gustaf Blom-Carlsson. I samband med detta byggdes även koret om och en orgelläktare i väster tillkom. Tornet byggdes om 1890, och fick då sitt nuvarande utseende. 1912 öppnades dess nedre del mot långhuset genom en arkadbåge, och läktaren byggdes om.

1975 genomfördes den senaste ombyggnationen, efter planer av arkitekt Sven Ivar Lind. Sakristian från 1851 revs, och i dess ställe uppfördes ett nytt, högt kor, vars tak sticker upp över långhusets. En ny sakristia byggdes på kyrkans norra sida, med skrudkammare och handikappentré. Under sakristian, under marknivå, byggdes en våning med ekonomiutrymmen, sammanträdesrum och brudkammare. Vid renoveringen putsades även övriga kyrkan upp.

En invändig renovering genomfördes 2004. Altaret flyttades då fram, kortrappan breddades och långhusets tak målades ljusgrått.

http://sv.wikipedia.org/wiki/Br%C3%A4nnkyrka_kyrka