Artiklar

Präster

Prästerskap i Norrala pastorat, Hälsingland, fram till 1600-talets mitt samt kyrkoherdar i Söderala pastorat 1555-1656

Författare: Urban Sikeborg
Artikeln ingår i: Släkt och Hävd 1990:3-4 (64 s.)
Artikeln redogör för prästerna och deras familjeförhållanden i Norrala och Trönö socknar från medeltiden fram till ca 1650. Dessutom skildras kyrkoherdarna i den angränsande Söderala sn under ett sekel. Artikeln innehåller en mycket omfattande notapparat med biografiska uppgifter ur främst domböckerna om övriga personer och släkter i Hälsingland som har någon koppling till eller nämns med de berörda prästfamiljerna. Personregistret upptar över 400 personer med epitet och ortsangivelser. Släkter som berörs mer ingående är bland andra prästsläkterna Krok (Chrochius) och Schalin och underlagmanssläkten Nerbelius.

Östgötsk prästgårdskultur. Präster och prästgårdar i östra Östergötland i forna dagar

Författare: Bengt Cnattingius
Artikeln ingår i: S:t Ragnhilds Gilles årsbok 1931, sid. 3-30
Landsantikvarien i Östergötland berättar om präster och prästgårdar på Vikbolandet och i Hammarkind. Artikeln ger såväl personhistoriska notiser som mer av kulturhistoriska perspektiv. Bilder på prästgårdar i Gryt, S:t Anna, Björsäter, Skönberga, Mogata och Kuddby.

En kyrkoherdelängd från Skara stift 1544

Författare: Magnus Collmar
Artikeln ingår i: Släkt och Hävd 1956, sid. 28-34
Här trycks en förteckning - Registrum paa clerckernes nampn wdi Schara stickt - ingående i Strödda historiska handlingar 22 på Riksarkivet. Den redovisar vilka som varit innehavarae av pastoraten i stiftet under denna tid.

Släkt- och äktenskapsband inom prästeståndet 1642-1686

Författare: Cecilia Ihse
Artikeln ingår i: Släktforskarnas årsbok -06 sid. 173-196
Riksdagarna på 1600-talet var inte bara en politisk arena där viktiga beslut fattades, utan också en social plattform där makt kunde byggas, inte minst genom olika släktskapsband.

Annonser