Artiklar

Värmland

Värmlänningen Anders Eliasson - Strindbergs läkarvän i Ystad

Författare: Carl-Johan Ivarsson
Artikeln ingår i: VärmlandsAnor 2002:1 sid. 7-9
Om lasarettsläkaren Anders Eliasson (1844-1900) i Ystad, hans familj och hans liv. Mest känd är han för sin vänskap med August Strindberg, men i de flesta sammanhang finns han med som en obskyr bifigur till Strindberg. Här får han huvudrollen!

Engelbrektssläkten från Kälkesrud

Författare: Kjell Magnell
Artikeln ingår i: Släkt och Hävd 1958, sid. 99-108
Engelbrektssläkten kommer från Arvika landsförsamling i Värmland. Det fanns en tradition i släkten att man härstammade från självaste rikshövitsmannen Engelbrekt Engelbrektsson. Här granskas uppgifterna om släkten i en 1918 utgiven släktskrift. Magnells slutsats är att stamfadern Anders Engelbrektsson var född i Östra Sund och avled 1732 i Kälkesrud. En avsevärd korrigering i jämförelse med en tidigare utredning gjord av komminister Gustaf Karlberg i Älgå.

En kyrkoherdelängd från Skara stift 1544

Författare: Magnus Collmar
Artikeln ingår i: Släkt och Hävd 1956, sid. 28-34
Här trycks en förteckning - Registrum paa clerckernes nampn wdi Schara stickt - ingående i Strödda historiska handlingar 22 på Riksarkivet. Den redovisar vilka som varit innehavarae av pastoraten i stiftet under denna tid.

Den jordbesittande adeln i Värmland och Dalsland 1562-63

Författare: Jan Eric Almquist
Artikeln ingår i: Släkt och Hävd 1973:1, sid. 159-174
En komplettering till Johan Axel Almquists Frälsegodsen i Sverige under storhetstiden avseende landskapen Värmland och Dalsland. Källan är frälse- och rusttjänstlängder i Kammararkivet. Antalet jordbesittande adelsmän var litet: Dalsland hade 22 och i Värmland fanns 53.

Arvid i Godås. Om en gård i Eskilsäter och en värmlänning som blev präst långt hemifrån

Författare: Sven U Johansson
Artikeln ingår i: VärmlandsAnor 2002:4
Om Arvid i Godås, Eskilsäter, Värmland och släkten Govinius

Annonser